ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku z pieczarkami

Rolada z boczku z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Domowe wędliny są najlepsze i najzdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Kolejnym plusem domowych wyrobów wędliniarskich jest to, że dłużej utrzymują swoją świeżość.
Dzisiaj przepis na roladę boczkową z pieczarkami. Jest pyszna i bez chemii. Pracy przy niej niewiele, więc warto spróbować. Jeśli chodzi o pieczarki - to wybór należy do Was, czym chcecie nadziać roladę. Mogą być same przyprawy i wyjdzie równie pyszna. U nas w wersji z pieczarkami.
'rolada boczkowa z pieczarkami'
Składniki:
- ok.1,5 kg boczku
- 300-400g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany lub świeży, papryka słodka i ostra
Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na złoto (odparować całą wodę z pieczarek). Przyprawić do smaku.
Boczek rozłożyć i przyprawić. Posmarować musztardą. Wyłożyć masę z pieczarek i zwinąć jak roladę. Obwiązać sznurkiem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra i dół) i piec ok 1,5-2h. Po godzinie pieczenia, wierzch oprószyć gruboziarnistą solą (opcjonalnie).
Po upieczeniu wystudzić i wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić w plastry, gdy rolada jest porządnie schłodzona.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/03/wytrawnie-rolada-boczkowa-z-pieczarkami.html