Wykonanie
Domowe
wędliny są najlepsze i najzdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Kolejnym plusem domowych wyrobów wędliniarskich jest to, że dłużej utrzymują swoją świeżość.Dzisiaj przepis na roladę
boczkową z
pieczarkami. Jest pyszna i bez chemii. Pracy przy niej niewiele, więc warto spróbować. Jeśli chodzi o
pieczarki - to wybór należy do Was, czym chcecie nadziać roladę. Mogą być same
przyprawy i wyjdzie równie pyszna. U nas w wersji z
pieczarkami.
'rolada boczkowa z pieczarkami'Składniki:- ok.1,5 kg
boczku- 300-400g
pieczarek- 1
cebula- 2 łyżki
musztardy sarepskiej-
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek granulowany lub świeży,
papryka słodka i ostra
Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć razem z
pieczarkami na złoto (odparować całą
wodę z
pieczarek). Przyprawić do smaku.
Boczek rozłożyć i przyprawić. Posmarować
musztardą. Wyłożyć masę z
pieczarek i zwinąć jak roladę. Obwiązać sznurkiem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra i dół) i piec ok 1,5-2h. Po godzinie pieczenia, wierzch oprószyć gruboziarnistą
solą (opcjonalnie).Po upieczeniu wystudzić i wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić w plastry, gdy rolada jest porządnie schłodzona.Smacznego!