ßßß Cookit - przepis na Keks na białkach

Keks na białkach

nazwa

Wykonanie

Keks anielski, na samych białkach, z dużą ilością bakalii: orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Wilgotny i bogaty.
Ale keks na białkach, to przede wszystkim rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po drożdżowych wypiekach i mazurkach, jeśli będzie mieć już dość klasycznej Pavlovej .
A do dekoracji oraz by zabezpieczyć keks przed wysychaniem, polecam lukier cytrusowy, tzn. zrobiony tylko z cukru pudru i soku z pomarańczy lub cytryny. Lukier ma być dość rzadki by pokryć ciasto cienką, półprzezroczystą warstwą. U mnie był ulubiony lukier pomarańczowy :)
Forma keksówka 11x30 cm
Składniki
160 g mąki pszennej
180 g białek (ok. 5 białek)
160 g cukru
5 g cukru waniliowego
120 g masła, stopionego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
100 g orzechów (migdały, orzechy włoskie i laskowe)
200 g owoców bakaliowych (kandyzowane papaja, ananas, skórka pomarańczowa, suszone daktyle, morele, rodzynki)
2 łyżki mąki
do wysmarowania i wysypania formy
trochę miękkiego masła
trochę mąki
lukier cytrusowy
50 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny
Wykonanie
jeśli mamy mamy migdały w skórkach, to zalać je wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie obrać
migdały, orzechy włoskie i laskowe posiekać na większe i mniejsze kawałeczki
daktyle i morele oraz inne bakalie, które są zbyt duże, pokroić na mniejsze kawałki
orzechy oraz owoce wymieszać z mąką, tak by równomiernie je pokryła
masło roztopić i wystudzić
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Piana musi być sztywna i błyszcząca
do białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, a następnie masło i mieszać na najwolniejszych obrotach miksera
następnie dodać bakalie i wmieszać delikatnie mikserem lub łyżką
keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką
nałożyć ciasto do formy i wyrównać
piec w 220°C przez 50 min, do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż to konieczne, by ciasto się nie przesuszyło. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypiekł. Niemal na pewno będzie do wymagane, bo w tym cieście wierzch łatwo się przypieka. Przykryjcie go jak będzie jasnozłotobrązowy
studzić kilkanaście minut w formie, a następnie na kratce
utrzeć lukier i polukrować jeszcze ciepłe ciasto
keks przechowywać zawinięty w folię lub papier, by nie wysychał
Opublikowano: 29 marca 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Domowy rosół
Tort Pavlova z truskawkami
Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert
Marchewka z masłem
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/keks-na-bialkach