Wykonanie
Keks anielski, na samych białkach, z dużą ilością
bakalii:
orzechów oraz suszonych i kandyzowanych
owoców. Wilgotny i bogaty.Ale keks na białkach, to przede wszystkim rewelacyjny sposób na wykorzystanie
białek pozostałych po
drożdżowych wypiekach i mazurkach, jeśli będzie
mieć już dość klasycznej Pavlovej .A do dekoracji oraz by zabezpieczyć keks przed wysychaniem, polecam
lukier cytrusowy, tzn. zrobiony tylko z
cukru pudru i soku z
pomarańczy lub
cytryny.
Lukier ma być dość rzadki by pokryć ciasto cienką, półprzezroczystą warstwą. U mnie był ulubiony
lukier pomarańczowy :)Forma keksówka 11x30 cmSkładniki160 g
mąki pszennej180 g
białek (ok. 5
białek)160 g
cukru5 g
cukru waniliowego120 g
masła, stopionego1 łyżeczka
proszku do pieczeniabakalie100 g
orzechów (
migdały,
orzechy włoskie i laskowe)200 g
owoców bakaliowych (kandyzowane
papaja,
ananas,
skórka pomarańczowa,
suszone daktyle,
morele,
rodzynki)2 łyżki
mąkido wysmarowania i wysypania formytrochę miękkiego
masłatrochę
mąkilukier cytrusowy50 g
cukru pudru1 i 1/2 łyżki
soku pomarańczowego lub z
cytrynyWykonaniejeśli mamy mamy
migdały w skórkach, to zalać je wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie obrać
migdały,
orzechy włoskie i laskowe posiekać na większe i mniejsze kawałeczki
daktyle i
morele oraz inne
bakalie, które są zbyt duże, pokroić na mniejsze kawałki
orzechy oraz
owoce wymieszać z
mąką, tak by równomiernie je pokryła
masło roztopić i wystudzić
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo
cukier z
cukrem waniliowym. Piana musi być sztywna i błyszczącado
białek dodać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem, a następnie
masło i mieszać na najwolniejszych obrotach mikseranastępnie dodać
bakalie i wmieszać delikatnie mikserem lub łyżkąkeksówkę wysmarować
masłem i wysypać
mąkąnałożyć ciasto do formy i wyrównaćpiec w 220°C przez 50 min, do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż to konieczne, by ciasto się nie przesuszyło. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypiekł. Niemal na pewno będzie do wymagane, bo w tym cieście wierzch łatwo się przypieka. Przykryjcie go jak będzie jasnozłotobrązowystudzić kilkanaście minut w formie, a następnie na kratceutrzeć
lukier i polukrować jeszcze ciepłe ciastokeks przechowywać zawinięty w folię lub papier, by nie wysychał
Opublikowano: 29 marca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Domowy rosół
Tort Pavlova z
truskawkamiSałatka z
kurczakiem,
gruszką i
camembertMarchewka z
masłemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus