ßßß
Keks anielski, na samych białkach, z dużą ilością bakalii: orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Wilgotny i bogaty.Ale keks na białkach, to przede wszystkim rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po drożdżowych wypiekach i mazurkach, jeśli będzie mieć już dość klasycznej Pavlovej .A do dekoracji oraz by zabezpieczyć keks przed wysychaniem, polecam lukier cytrusowy, tzn. zrobiony tylko z cukru pudru i soku z pomarańczy lub cytryny. Lukier ma być dość rzadki by pokryć ciasto cienką, półprzezroczystą warstwą. U mnie był ulubiony lukier pomarańczowy :)Forma keksówka 11x30 cmSkładniki160 g mąki pszennej180 g białek (ok. 5 białek)160 g cukru5 g cukru waniliowego120 g masła, stopionego1 łyżeczka proszku do pieczeniabakalie100 g orzechów (migdały, orzechy włoskie i laskowe)200 g owoców bakaliowych (kandyzowane papaja, ananas, skórka pomarańczowa, suszone daktyle, morele, rodzynki)2 łyżki mąkido wysmarowania i wysypania formytrochę miękkiego masłatrochę mąkilukier cytrusowy50 g cukru pudru1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytrynyWykonaniejeśli mamy mamy migdały w skórkach, to zalać je wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie obraćmigdały, orzechy włoskie i laskowe posiekać na większe i mniejsze kawałeczkidaktyle i morele oraz inne bakalie, które są zbyt duże, pokroić na mniejsze kawałkiorzechy oraz owoce wymieszać z mąką, tak by równomiernie je pokryłamasło roztopić i wystudzićbiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Piana musi być sztywna i błyszczącado białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, a następnie masło i mieszać na najwolniejszych obrotach mikseranastępnie dodać bakalie i wmieszać delikatnie mikserem lub łyżkąkeksówkę wysmarować masłem i wysypać mąkąnałożyć ciasto do formy i wyrównaćpiec w 220°C przez 50 min, do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż to konieczne, by ciasto się nie przesuszyło. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypiekł. Niemal na pewno będzie do wymagane, bo w tym cieście wierzch łatwo się przypieka. Przykryjcie go jak będzie jasnozłotobrązowystudzić kilkanaście minut w formie, a następnie na kratceutrzeć lukier i polukrować jeszcze ciepłe ciastokeks przechowywać zawinięty w folię lub papier, by nie wysychał
Opublikowano: 29 marca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Domowy rosół
Tort Pavlova z truskawkami
Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert
Marchewka z masłemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus