ßßß
Ciasto w sam raz na długie jesienne wieczory – cynamonowe, pełne gruszek i bakalii.Łatwo się przypieka, ale wystarczy je przykryć folią aluminiową, gdy zbyt się zarumieni. Naprawdę warte wypróbowania!Wiejskie ciasto z gruszkami na tortownicę o średnicy 21 cmSkładniki150 g miękkiego masła195 g drobnego białego cukru5 g cukru waniliowego2 jajka240 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu45 ml soku pomarańczowego2 łyżki miodu2 średnie gruszki55 g orzechów włoskich60 g rodzynekdo posypaniacukier puderWykonanieza pomocą miksera utrzeć masło z cukremmiksując dodawać po jednym jajku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamon, sok, mióddodać orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką, a na koniec delikatnie wmieszać kawałki gruszektortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciastopiec w 180ºC przez ok 95 min lub do suchego patyczkagdy ciasto będzie się zbyt rumienić, przykryć je z góry folią aluminiowąjeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Opublikowano: 18 grudnia 2013Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
Pesto alla Genovese
Wielkanocna babka drożdżowaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus