Wykonanie
Ciasto w sam raz na długie jesienne wieczory –
cynamonowe, pełne
gruszek i
bakalii.Łatwo się przypieka, ale wystarczy je przykryć folią aluminiową, gdy zbyt się zarumieni. Naprawdę warte wypróbowania!Wiejskie ciasto z
gruszkami na tortownicę o średnicy 21 cmSkładniki150 g miękkiego
masła195 g drobnego
białego cukru5 g
cukru waniliowego2
jajka240 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu45 ml
soku pomarańczowego2 łyżki
miodu2 średnie
gruszki55 g
orzechów włoskich60 g
rodzynekdo posypania
cukier puderWykonanieza pomocą miksera utrzeć
masło z
cukremmiksując dodawać po jednym
jajku, następnie
mąkę wymieszaną z proszkiem,
cynamon, sok,
mióddodać
orzechy i
rodzynki, wymieszać łyżką, a na koniec delikatnie wmieszać kawałki
gruszektortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciastopiec w 180ºC przez ok 95 min lub do suchego patyczkagdy ciasto będzie się zbyt rumienić, przykryć je z góry folią aluminiowąjeszcze ciepłe posypać
cukrem pudremOpublikowano: 18 grudnia 2013Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sałatka z
kurczakiem,
gruszką i
camembertSzaszłyki z
kurczaka i
ananasaPesto alla Genovese
Wielkanocna babka drożdżowaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus