ßßß Cookit - przepis na Wiejskie ciasto z gruszkami - Fotokulinarnie

Wiejskie ciasto z gruszkami - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Ciasto w sam raz na długie jesienne wieczory – cynamonowe, pełne gruszek i bakalii.
Łatwo się przypieka, ale wystarczy je przykryć folią aluminiową, gdy zbyt się zarumieni. Naprawdę warte wypróbowania!
Wiejskie ciasto z gruszkami na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
150 g miękkiego masła
195 g drobnego białego cukru
5 g cukru waniliowego
2 jajka
240 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
45 ml soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
2 średnie gruszki
55 g orzechów włoskich
60 g rodzynek
do posypania
cukier puder
Wykonanie
za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem
miksując dodawać po jednym jajku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamon, sok, miód
dodać orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką, a na koniec delikatnie wmieszać kawałki gruszek
tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto
piec w 180ºC przez ok 95 min lub do suchego patyczka
gdy ciasto będzie się zbyt rumienić, przykryć je z góry folią aluminiową
jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Opublikowano: 18 grudnia 2013
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
Pesto alla Genovese
Wielkanocna babka drożdżowa
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/wiejskie-ciasto-z-gruszkami