Wykonanie
Ciasto:- 25g.
drożdży-
woda ok. 250ml-
mąka 250g-
sól-
cukierUcieramy
drożdże z łyżeczką
cukru i
wodą. Odstawiamy na 10 minut. Przesiewamy
mąkę i
sól do miski. Zalewamy mieszanką
drożdży i wyrabiamy ciasto (dodajemy jeśli potrzeba
mąki bądź
wody, by uzyskać jednolitą zwartą masę). Odstawiamy ciasto pod ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 1h.Sos pod pizze:- puszka
pomidorów-
cebula czerwona- ząbek
czosnku-
oliwa-
ketchup (3 łyżki)-
koncentrat pomidorowy (łyżeczka)-
oregano,
bazylia, pół
kostki rosołowej,
pieprz,
papryka ostra,
chiliSmażymy posiekaną
cebulę na
oliwie, dodajemy po chwili
czosnku. Gdy się usmażą dodajemy sok z puszki
pomidorów (
pomidory dajemy do miski i blenderujemy). Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy
ketchup, koncentrat i
przyprawy (według gustu). Gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy zmiksowane
pomidory i ponownie gotujemy. Doprawiamy do smaku.Składniki:- chorizo-
czerwona cebula-
papryka czerwona i żółta-
papryczka pepperoni (drobno posiekana)-
salami-
ser wędzony,
brie i żółty-
fasola czerwona-
kukurydzaKroimy dowolną ilość (ciasto wystarczy na dużą blachę.)PIECZENIE:Wałkujemy ciasto cienko i przekladamy na blachę zawijając boki. Odstawiamy ciasto jeszcze na 30minut-1h by urosło na blaszce.Nakładamy sos i wszystkie składniki. Pieczemy ok 20 minut w jak najwyższej temperaturze na środkowej półce. Wyjmujemy, gdy ciasto się zarumieni.SMACZNEGO!