Wykonanie
Któregoś wieczoru podczas wizyty "Gościa", każdy z nas miał ochotę na inne
mięsne danie Na szczęście doszliśmy do porozumienia co do gatunku
mięsa w związku z czym, przygotowałam
schab na trzy sposoby. Każdy miał coś dla siebie, nikt nie kręcił nosem i co najważniejsze, wszyscy się najedli:) I to zupełnie nic, że utknęłam w kuchni przygotowując 3 różne dania na raz, bo przecież to uwielbiam. Naprawdę:) Wystarczyło pokroić
mięso na kotlety i jedne rozbić bardziej, inne mniej a jeszcze inne tak cieniutko, że prawie można było przez nie patrzeć. Ale żeby Was już nie zanudzać zapraszam na prawdziwą
schabową wyżerkę!:)Jako pierwsze "roladki" (pomysł podkradłam mamie, dodając swoje smaki i to co akurat było w domu). Tę opcję wybrał nasz Gość i mówił, że pycha! Zjadł z liśćmi
roszponki z
oliwą i
czerwoną cebulką a do tego zimne chmielowe;)
Składniki:przepis na 3 porcje6 kotletów
schabowych grubości 1cmplastry
szynki (ilość zależy od ich wielkości, tak żeby pokryły prawie cały kotlet)plastry
sera żółtego (j.w.)1/2 puszki
pomidorów krojonych bądź całych (całe trzeba będzie posiekać)1/2 małej
czerwonej cebuli drobno posiekanejłyżeczka suszonej
bazylii i tyle samo
oreganołyżeczka
cukru dla zrównoważenia smaku kwaśnych
pomidorówząbek
czosnkułyżeczka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzopcjonalnie
chilliPrzygotowanie:Kotlety rozbić tak aby zwiększyły swoją objętość o 1/3, każdy kotlet lekko osolić i popieprzyć (ale z
solą oszczędnie ponieważ
szynka zazwyczaj jest słona). Na wewnętrznej stronie kotleta ułożyć plastry
szynki i
sera i zwinąć roladki. Można je spiąć wykałaczką żeby się nie rozpadały.W misce wymieszać
pomidory z koncentratem,
cukrem,
bazylią,
oregano, wyciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym ząbkiem
czosnku i posiekaną w drobną kostkę
czerwoną cebulą. Następnie wylać trochę sosu na dno naczynia do zapiekania, na to ułożyć roladki jedna przy drugiej i polać resztą sosu. Można posypać wierzch
startym serem ale niekoniecznie. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 30-40 minut.
Propozycja nr 2, sznycelek elemelek:) Mój wybór!Składniki:przepis na 1 porcjęjeden kotlet o grubości 1 cmjedno
jajkotrochę
mąkipanko lub
bułka tarta (ja użyłam panko)
sól,
pieprzoliwaPrzygotowanie:Kotlet rozbić tak cienko jak lubicie. Ja lubię bardzo cienkie sznycle więc mój kotlet został rozbity tak, że prawie można było przejrzeć na wylot:) z obu stron solimy i
pieprzymy, po czym obtaczamy kolejno w
mące (żeby
jajko dobrze się trzymało),
jajku i panko bądź, jeśli nie macie, w
bułce tartej. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej
oliwie aż sznycel uzyska złocisty kolor. Ja swoją porcję podałam z cząstką
cytryny i młodymi listkami
szpinaku z
oliwą i piórkami
czerwonej cebuli. Wy zajadajcie z tym, co lubicie najbardziej:)
I na koniec.... po prostu
SchabowyNiestety zdjęć nie ma, gdyż M. szybko się do nich dobrał, ale przecież zwykły
schabowy wygląda jak każdy:)Składniki:przepis na 1 porcjędwa kotlety grubości 1 cm
jajkomąkapanko lub
bułka tartasól,
pieprz,
oliwaPrzygotowanie:Kotlet należy lekko rozbić, żeby był miękki i delikatny, przyprawić z obu stron
solą i
pieprzem. Następnie obtoczyć kolejno w
mące,
jajku i panko lub
bułce tartej. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej
oliwie aż będzie rumiany. To była propozycja, którą wybrał M. i wcinał, aż mu się uszy trzęsły z ziemniaczkami tłuczonymi i
kapustą kiszoną:)