ßßß Cookit - przepis na 3 razy schabowy

3 razy schabowy

nazwa

Wykonanie

Któregoś wieczoru podczas wizyty "Gościa", każdy z nas miał ochotę na inne mięsne danie Na szczęście doszliśmy do porozumienia co do gatunku mięsa w związku z czym, przygotowałam schab na trzy sposoby. Każdy miał coś dla siebie, nikt nie kręcił nosem i co najważniejsze, wszyscy się najedli:) I to zupełnie nic, że utknęłam w kuchni przygotowując 3 różne dania na raz, bo przecież to uwielbiam. Naprawdę:) Wystarczyło pokroić mięso na kotlety i jedne rozbić bardziej, inne mniej a jeszcze inne tak cieniutko, że prawie można było przez nie patrzeć. Ale żeby Was już nie zanudzać zapraszam na prawdziwą schabową wyżerkę!:)
Jako pierwsze "roladki" (pomysł podkradłam mamie, dodając swoje smaki i to co akurat było w domu). Tę opcję wybrał nasz Gość i mówił, że pycha! Zjadł z liśćmi roszponki z oliwą i czerwoną cebulką a do tego zimne chmielowe;)
Składniki:
przepis na 3 porcje
6 kotletów schabowych grubości 1cm
plastry szynki (ilość zależy od ich wielkości, tak żeby pokryły prawie cały kotlet)
plastry sera żółtego (j.w.)
1/2 puszki pomidorów krojonych bądź całych (całe trzeba będzie posiekać)
1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
łyżeczka suszonej bazylii i tyle samo oregano
łyżeczka cukru dla zrównoważenia smaku kwaśnych pomidorów
ząbek czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
opcjonalnie chilli
Przygotowanie:
Kotlety rozbić tak aby zwiększyły swoją objętość o 1/3, każdy kotlet lekko osolić i popieprzyć (ale z solą oszczędnie ponieważ szynka zazwyczaj jest słona). Na wewnętrznej stronie kotleta ułożyć plastry szynki i sera i zwinąć roladki. Można je spiąć wykałaczką żeby się nie rozpadały.
W misce wymieszać pomidory z koncentratem, cukrem, bazylią, oregano, wyciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku i posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulą. Następnie wylać trochę sosu na dno naczynia do zapiekania, na to ułożyć roladki jedna przy drugiej i polać resztą sosu. Można posypać wierzch startym serem ale niekoniecznie. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 30-40 minut.
Propozycja nr 2, sznycelek elemelek:) Mój wybór!
Składniki:
przepis na 1 porcję
jeden kotlet o grubości 1 cm
jedno jajko
trochę mąki
panko lub bułka tarta (ja użyłam panko)
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Kotlet rozbić tak cienko jak lubicie. Ja lubię bardzo cienkie sznycle więc mój kotlet został rozbity tak, że prawie można było przejrzeć na wylot:) z obu stron solimy i pieprzymy, po czym obtaczamy kolejno w mące (żeby jajko dobrze się trzymało), jajku i panko bądź, jeśli nie macie, w bułce tartej. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie aż sznycel uzyska złocisty kolor. Ja swoją porcję podałam z cząstką cytryny i młodymi listkami szpinaku z oliwą i piórkami czerwonej cebuli. Wy zajadajcie z tym, co lubicie najbardziej:)
I na koniec.... po prostu Schabowy
Niestety zdjęć nie ma, gdyż M. szybko się do nich dobrał, ale przecież zwykły schabowy wygląda jak każdy:)
Składniki:
przepis na 1 porcję
dwa kotlety grubości 1 cm
jajko
mąka
panko lub bułka tarta
sól, pieprz,
oliwa
Przygotowanie:
Kotlet należy lekko rozbić, żeby był miękki i delikatny, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtoczyć kolejno w mące, jajku i panko lub bułce tartej. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie aż będzie rumiany. To była propozycja, którą wybrał M. i wcinał, aż mu się uszy trzęsły z ziemniaczkami tłuczonymi i kapustą kiszoną:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/03/3-razy-schabowy.html