Wykonanie
Dzisiaj znowu mam dla Was propozycję zupełnie nieśniadaniową, ale mam nadzieję, że i na takie obiadowe pomysły znajdą się tutaj chętni. Obiad w nieco wakacyjnych, letnich klimatach. Połączenie kuchni polskiej oraz chorwackiej. Nigdy nie byłam w Chorwacji, czego bardzo żałuję i mam nadzieję, że kiedyś to jeszcze nadrobię. Słońce, morze, plaża, kto nie chciałby się tam znaleźć? Najlepiej teraz, zaraz, już! Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze smaczna kuchnia. Chorwaci rozsmakowują się ponoć w daniach
rybnych, więc ich kuchnia jak najbardziej przypada w gusta mojego podniebienia. Zanim wybiorę się w realną podróż do Chorwacji, odtwarzam jej smaki we własnej kuchni. Smażony
pstrąg (aby było jeszcze bardziej w chorwackich klimatach polecam zastąpić
pstrąga inną
rybą: najlepiej doradą) z
imbirem i
oliwkami, do tego niezwykle aromatyczne,
cytrynowe risotto dopełnione
parmezanem oraz pieczone
pomidory - prosto i smacznie, czyli tak, jak w chorwackiej kuchni być powinno.


PSTRĄG PO CHORWACKUPrzepis (jedna porcja):1 świeża doradakilka zielonych
oliwek1 łyżeczka startego
imbirusok wyciśnięty z 1/2
cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu+
mąka (do obtoczenia),
olej (do smażenia)Oczyszczoną
rybę skropić
sokiem z cytryny, posypać z obu stron
solą i
pieprzem. Do środka
ryby włożyć
oliwki, startą
skórkę z cytryny i starty
imbir. Tak przygotowaną
rybę odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Zamarynowaną
rybę obtoczyć w
mące i piec na rozgrzanym
oleju przez około 10 minut z każdej strony.Przepis (jedna porcja):1/2szkl
ryżu arborio150ml
wytrawnego białego wina250ml
bulionu drobiowegosok wyciśnięty z 1/2
cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytryny20g startego
parmezanu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu białego1 łyżka
masłaMasło rozgrzać na patelni. Wsypać suchy
ryż i smażyć, aż do zeszklenia. Wlać
białe wino, trzymać na średnim ogniu, aż
wino całkowicie odparuje. Wlać
bulion oraz
sok z cytryny. Trzymać na ogniu, aż
ryż całkowicie wsiąknie płyn. Pod koniec doprawić
solą i
pieprzem, dodać startą
skórkę z cytryny i starty
parmezan.PIECZONE
POMIDORYPrzepis (jedna porcja):2 (średnie)
pomidory1/2 łyżeczki
cukrusól,
pieprz1/2 łyżeczki
oreganooliwa z oliwek1 ząbek
czosnkuPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, dokładnie oczyścić z gniazd. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać
cukrem,
solą,
pieprzem,
oregano. Skropić
oliwą z oliwek. Piec przez około 45 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając.
