ßßß Cookit - przepis na CYTRYNOWE RISOTTO

CYTRYNOWE RISOTTO

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj znowu mam dla Was propozycję zupełnie nieśniadaniową, ale mam nadzieję, że i na takie obiadowe pomysły znajdą się tutaj chętni. Obiad w nieco wakacyjnych, letnich klimatach. Połączenie kuchni polskiej oraz chorwackiej. Nigdy nie byłam w Chorwacji, czego bardzo żałuję i mam nadzieję, że kiedyś to jeszcze nadrobię. Słońce, morze, plaża, kto nie chciałby się tam znaleźć? Najlepiej teraz, zaraz, już! Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze smaczna kuchnia. Chorwaci rozsmakowują się ponoć w daniach rybnych, więc ich kuchnia jak najbardziej przypada w gusta mojego podniebienia. Zanim wybiorę się w realną podróż do Chorwacji, odtwarzam jej smaki we własnej kuchni. Smażony pstrąg (aby było jeszcze bardziej w chorwackich klimatach polecam zastąpić pstrąga inną rybą: najlepiej doradą) z imbirem i oliwkami, do tego niezwykle aromatyczne, cytrynowe risotto dopełnione parmezanem oraz pieczone pomidory - prosto i smacznie, czyli tak, jak w chorwackiej kuchni być powinno.
PSTRĄG PO CHORWACKU
Przepis (jedna porcja):
1 świeża dorada
kilka zielonych oliwek
1 łyżeczka startego imbiru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
+ mąka (do obtoczenia), olej (do smażenia)
Oczyszczoną rybę skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć oliwki, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Tak przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Zamarynowaną rybę obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju przez około 10 minut z każdej strony.
Przepis (jedna porcja):
1/2szkl ryżu arborio
150ml wytrawnego białego wina
250ml bulionu drobiowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
20g startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżka masła
Masło rozgrzać na patelni. Wsypać suchy ryż i smażyć, aż do zeszklenia. Wlać białe wino, trzymać na średnim ogniu, aż wino całkowicie odparuje. Wlać bulion oraz sok z cytryny. Trzymać na ogniu, aż ryż całkowicie wsiąknie płyn. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i starty parmezan.
PIECZONE POMIDORY
Przepis (jedna porcja):
2 (średnie) pomidory
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, dokładnie oczyścić z gniazd. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać cukrem, solą, pieprzem, oregano. Skropić oliwą z oliwek. Piec przez około 45 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/pstrag-cytrynowe-risotto-i-pieczone.html