Wykonanie
Nowy miesiąc witam nowym przepisem. Przepisem na pyszną tartę. Chciałabym, aby wrzesień był taki, jak ona. Pełen kolorów. Różnorodny. Zdrowy. Smaczny. I tak, jak ta
tarta została zjedzona w towarzystwie ukochanych osób, tak mam nadzieję, że ten miesiąc będzie pełen właśnie takich spotkań. Spotkań przy
stole, spotkań przy smacznym jedzeniu, rozmowach i głośnym śmiechu. Smacznej tarty i smacznego września!



Przepis (trzy porcje):SPÓD:160g
mąki pszennej pełnoziarnistej60g
jogurtu naturalnego1 (średnie)
jajko1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy z oliwek (u mnie: czosnkowa)FARSZ:400g
piersi z kurczaka1
brokułpomidorki koktajlowe150g
jogurtu naturalnego1
białko jajka1/2 łyżeczki suszonej
cebuli1 łyżeczka suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
papryczki chilliszczypta
pieprzu ziołowegoBrokuła umyć, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z
wodą i ugotować. Gdy będzie już odpowiednio miękki zdjąć z ognia, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Z podanych składników na spód (czyli:
mąka,
jogurt naturalny,
jajko,
proszek do pieczenia,
oliwa z oliwek,
sól) zagnieść ciasto. Rozwałkować. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie należy podsypać je jeszcze dodatkowo
mąką. Gotowy okrągły placek ułożyć w formie (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem), widelcem zrobić w nim kilka dziurek na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 200 stopniach. W tym czasie przygotować resztę farszu:
pierś z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić
pieprzem, papryczką oraz suszoną
cebulką. Gotowe
mięso wymieszać z kawałkami
brokuła.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i dorzucić do reszty składników.
Białko jajka roztrzepać, dodać
jogurt naturalny i
czosnek, wymieszać z
brokułem,
kurczakiem,
pomidorkami. Gdy spód tarty będzie już gotowy należy go wyjąć i wyłożyć na niego farsz. Tartę wstawić ponownie do piekarnika i tym razem piec ją przez 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i podawać.