Wykonanie
Nie było śniadania, ale za to (wyjątkowo) będzie dzisiaj obiad! A dokładniej - zupa. Bardzo smaczna, wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca. Niezbyt czasochłonna. Zupa z
soczewicy i
pomidorów.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jej nasiona zawierają dużo
białka, witamin, szczególnie kwasu foliowego, który jest niezbędny w procesie tworzenia krwinek czerwonych, reguluje rozwój komórek nerwowych, wpływa na prawidłową funkcję układu nerwowego, przewodu pokarmowego. Zawiera także wiele cennych składników mineralnych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom, które muszą ściśle kontrolować poziom
cukru we
krwi.Jedliście kiedyś? Ja pierwszy raz miałam okazję spróbować
soczewicy, gdy otrzymałam paczkę z produktami od
marki Halina . Moim pierwszym eksperymentem z
soczewicą w roli głównej był
makaron i w jej smaku zakochałam się od pierwszego kęsa! Tym razem jednak postawiłam na zupę-krem. Jak wyszło? Zapewniam, że bardzo smacznie! Jednak najlepiej będzie, jeśli sami spróbujecie. Nie pożałujecie!

Przepis (6-8 porcji):INSPIRACJA: www.oreganoicynamon.blogspot.com/3
marchewki1
pietruszka1/2
selera2 litry
wody500g
soczewicy1 łyżka suszonej
cebuli2 łyżki
oregano2 łyżki
estragonusól,
pieprz (do smaku)1 łyżka
ziół prowansalskich2 puszki
pomidorów (krojonych)porcja rosołowa (u mnie:
udko kurczaka)
Marchewkę,
pietruszkę i
selera umyć i obrać. Tak przygotowane warzywa oraz
mięso (porcję rosołową) wrzucić do garnka i zalać
wodą. Gotować przez około 30 minut. Po tym czasie
mięso wyjąć. Wsypać
soczewicę, dodać
pomidory z puszki, przyprawić suszoną
cebulą,
oregano,
estragonem,
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem. Gotować jeszcze przez około 20 minut, aż
soczewica będzie miękka. Zupę zmiksować blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać - świetnie smakuje z grzankami.