ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: krem z soczewicy!

Breakfast's time!: krem z soczewicy!

nazwa

Wykonanie

Nie było śniadania, ale za to (wyjątkowo) będzie dzisiaj obiad! A dokładniej - zupa. Bardzo smaczna, wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca. Niezbyt czasochłonna. Zupa z soczewicy i pomidorów.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jej nasiona zawierają dużo białka, witamin, szczególnie kwasu foliowego, który jest niezbędny w procesie tworzenia krwinek czerwonych, reguluje rozwój komórek nerwowych, wpływa na prawidłową funkcję układu nerwowego, przewodu pokarmowego. Zawiera także wiele cennych składników mineralnych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom, które muszą ściśle kontrolować poziom cukru we krwi.
Jedliście kiedyś? Ja pierwszy raz miałam okazję spróbować soczewicy, gdy otrzymałam paczkę z produktami od marki Halina . Moim pierwszym eksperymentem z soczewicą w roli głównej był makaron i w jej smaku zakochałam się od pierwszego kęsa! Tym razem jednak postawiłam na zupę-krem. Jak wyszło? Zapewniam, że bardzo smacznie! Jednak najlepiej będzie, jeśli sami spróbujecie. Nie pożałujecie!
Przepis (6-8 porcji):
INSPIRACJA: www.oreganoicynamon.blogspot.com/
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 litry wody
500g soczewicy
1 łyżka suszonej cebuli
2 łyżki oregano
2 łyżki estragonu
sól, pieprz (do smaku)
1 łyżka ziół prowansalskich
2 puszki pomidorów (krojonych)
porcja rosołowa (u mnie: udko kurczaka)
Marchewkę, pietruszkę i selera umyć i obrać. Tak przygotowane warzywa oraz mięso (porcję rosołową) wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć. Wsypać soczewicę, dodać pomidory z puszki, przyprawić suszoną cebulą, oregano, estragonem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Zupę zmiksować blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać - świetnie smakuje z grzankami.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/03/217-obiad.html