Wykonanie
Ciasto
marchewkowe w zupełnie nowej odsłonie! Eksperyment, który zakończył się naprawdę smacznym sukcesem! To ciasto to wspaniały smak i samo zdrowie! Udane okazało się połączenie
mąki pszennej pełnoziarnistej i
mąki gryczanej, której jest w tym cieście najwięcej, i która nadaje mu lekko
orzechowego posmaku. W cieście nie znajdziecie ani jednego
jajka. Nie znajdziecie także ani grama
cukru, a mimo to ciasto jest bardzo słodkie, a to wszystko dzięki
rodzynkom i słodkiej
pomarańczy. Co jeszcze?
Korzenne przyprawy,
olej sezamowy i oczywiście duuużo
marchewki. A na wierzchu: kremowa korona, czyli krem
twarożkowo-
miodowy. Nie zastanawiajcie się nawet sekundy, biegnijcie szybko do kuchni i pieczcie! Nie pożałujecie! A przy okazji:WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH KOCHANI!



/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (tortownica o średnicy 17cm):Ciasto:300g
mąki gryczanej100g
mąki pszennej pełnoziarnistej400g startej
marchewki1
pomarańcza1/2szkl
rodzynek2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kardamonuziarenka z 1/2
laski wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100ml
oleju sezamowego(+ do wysmarowania formy)Krem:200g
białego sera100g
jogurtu naturalnego2 łyżki (płynnego)
mioduRodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Mąkę gryczaną wymieszać z
mąką pszenną pełnoziarnistą, startą
marchewką proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną,
cynamonem, ziarenkami
wanilii,
kardamonem,
imbirem i
gałką muszkatołową. Wycisnąć sok z
pomarańczy. Namoczone
rodzynki umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 2 minuty - w tym czasie
rodzynki powinny zostać zmiksowane na gładką masę. Dodać
olej sezamowy oraz
sok pomarańczowy. Ponownie nastawić maszynę: obroty 4, czas 15 sekund. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Tortownicę wysmarować
olejem sezamowych. Masę na ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. W tym czasie przygotować krem:
ser biały zblendować razem z
jogurtem naturalnym i
miodem. Kremem udekorować ciasto.