ßßß
Składniki (tortownica 23 cm):200 g startej marchewki3 duże jajka100 ml oleju rzepakowego100 g brązowego cukru200 g mąki pszennej100 g rodzynek1 pomarańczaszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu2,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sodycukier puder - do podaniaPiekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.W misce ubić jajka, dodać olej i cukier, ubijać dalej, aż się dobrze połączą. Mieszając łyżką dodać marchew, rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i skórkę otartą z połowy pomarańczy. Przelać masę do tortownicy i piec 25-30 minut. Po wyjęciu schłodzić 10 minut w tortownicy, następnie wyciągnąć ciasto z blaszki, ściągnąć papier i wystudzić na kratce.Oprószyć cukrem pudrem i posypać skórką z drugiej połowy pomarańczy.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Dieters