Wykonanie
Pyszne, puszyste
marchewkowe ciasto. Dzięki dodatkowi skórki
pomarańczy zyskuje wspaniały, świeży aromat. Szybko się je przygotowuje, równie szybko znika z talerza :-)

Składniki (tortownica 23 cm):200 g startej
marchewki3 duże
jajka100 ml
oleju rzepakowego100 g
brązowego cukru200 g
mąki pszennej100 g
rodzynek1
pomarańczaszczypta
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
cynamonu2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sodycukier puder - do podaniaPiekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.W misce ubić
jajka, dodać
olej i
cukier, ubijać dalej, aż się dobrze połączą. Mieszając łyżką dodać
marchew,
rodzynki,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy i skórkę otartą z połowy
pomarańczy. Przelać masę do tortownicy i piec 25-30 minut. Po wyjęciu schłodzić 10 minut w tortownicy, następnie wyciągnąć ciasto z blaszki, ściągnąć papier i wystudzić na kratce.Oprószyć
cukrem pudrem i posypać skórką z drugiej połowy
pomarańczy.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Dieters