Wykonanie
Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości.Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników ,a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.A jeśli nawet komuś sie znudzi można ją podać inaczej......Wypróbowałam już wiele różnych sałatek, bardziej lub mniej znanych, chciałam zastąpić nimi tę tradycyjną, ale nic z tego. Jarzynówka z
majonezem musi być, a ja nie mam nic przeciwko temu, ponieważ również bardzo ją lubię!

Podstawowymi składnikami mojej sałatki /co dom, to obyczaj/ są gotowane warzywa korzeniowe w różnych proporcjach,
groszek / ugotowany-mrożony / lub
kukurydza konserwowa,
ogórki kiszone, czasem konserwowe /dla zakwaszenia sałatki/,
cebula lub kawałek
pora /dla dodania ostrości/i
winne jabłko /dla nadania wilgotności i przyjemnego słodko kwaśnego smaku/.Wykończeniem sałatki jest oczywiście tradycyjny
majonez z dodatkiem odrobiny
śmietany /czasem jogurtu/Składniki:/na średniej wielkości miskę/

2
marchewki3
ziemniaki1
winne jabłko1
cebula1
pietruszka1/2 dużego
selera,1 szklanka mrożonego
groszku,3
ogórki kiszone,2-3
jajka ugotowane na twardo3/4 szklanki
majonezu2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
musztardysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Ziemniaki, mar chewkę,
pietruszkę i
seler dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Osobno ugotować
groszek i
jajka. Warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej miski. Pokroić w kostkę również
ogórki ,
jabłko i
cebulę ,wsypać do miski. Dodać
groszek ,posiekane
jajka,
Majonez połączyć ze
śmietaną i
musztardą, wymieszać delikatnie z warzywami, doprawić do smaku
solą i
pieprzem .Odstawić
sałatkę , najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się "przegr yzły".Miseczki na
sałatkę przygotowałam dzień wcześniej w/g tego przepisu:

200 g
mąki pszennej125 g
masła25 g
startego sera żółtegook. 3 łyżki
wodyMąkę przesiać do miski, dodać
masło, starty
żółty ser i
wodę (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy o.16 cm i nałożyć na foremki lub szklane słoiczki /o średnicy ok.5 cm/ odwrócone do góry dnem. Piec w gorącym piekarniku/190 st.C/ ok 10 minut. Miseczki wyjąć zpiekarnika, zdjać z foremek, ustawić ponownie na blaszce, posmarować wewnątrz
białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Wystudzić.

Sałatkę można podać w kruchychym, wytrawnym cieście w formie babeczek


A może w szklanaczekach?