ßßß Cookit - przepis na Sałatka jarzynowa świątecznie

Sałatka jarzynowa świątecznie

nazwa

Wykonanie

Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości.
Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników ,a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.
A jeśli nawet komuś sie znudzi można ją podać inaczej......
Wypróbowałam już wiele różnych sałatek, bardziej lub mniej znanych, chciałam zastąpić nimi tę tradycyjną, ale nic z tego. Jarzynówka z majonezem musi być, a ja nie mam nic przeciwko temu, ponieważ również bardzo ją lubię!
Podstawowymi składnikami mojej sałatki /co dom, to obyczaj/ są gotowane warzywa korzeniowe w różnych proporcjach, groszek / ugotowany-mrożony / lub kukurydza konserwowa, ogórki kiszone, czasem konserwowe /dla zakwaszenia sałatki/, cebula lub kawałek pora /dla dodania ostrości/
i winne jabłko /dla nadania wilgotności i przyjemnego słodko kwaśnego smaku/.
Wykończeniem sałatki jest oczywiście tradycyjny majonez z dodatkiem odrobiny śmietany /czasem jogurtu/
Składniki:/na średniej wielkości miskę/
2 marchewki
3 ziemniaki
1 winne jabłko
1 cebula
1 pietruszka
1/2 dużego selera,
1 szklanka mrożonego groszku,
3 ogórki kiszone,
2-3 jajka ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, mar chewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Osobno ugotować groszek i jajka. Warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej miski. Pokroić w kostkę również ogórki , jabłko i cebulę ,wsypać do miski. Dodać groszek ,posiekane jajka, Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, wymieszać delikatnie z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem .
Odstawić sałatkę , najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się "przegr yzły".
Miseczki na sałatkę przygotowałam dzień wcześniej w/g tego przepisu:
200 g mąki pszennej
125 g masła
25 g startego sera żółtego
ok. 3 łyżki wody
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, starty żółty ser i wodę (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy o.16 cm i nałożyć na foremki lub szklane słoiczki /o średnicy ok.5 cm/ odwrócone do góry dnem. Piec w gorącym piekarniku/190 st.C/ ok 10 minut. Miseczki wyjąć zpiekarnika, zdjać z foremek, ustawić ponownie na blaszce, posmarować wewnątrz białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Wystudzić.
Sałatkę można podać w kruchychym, wytrawnym cieście w formie babeczek
A może w szklanaczekach?
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/saatka-jarzynowa-swiatecznie.html