Wykonanie

Bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z
pomidorowym sosem z
soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ .Całość wykończona tradycyjnym
sosem beszamelowym i obowiazkowo
zółtym serem.Ragu' z
soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny,
włoski sos mięsny.Potrzebujemy do tego warzywa /cebula,
marchew i seler/
przecier pomidorowy,a zamiast
mięsa soczewicę.Aby przygotować moją wersję sosu należy wcześniej ugotować
soczewicę ,a następnie połączyć ją z podgotowanym
sosem pomidorowym .Tym razem jednak do zapiekanki użyłam gotowej
soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/.Zamiast liści bietoli można wykorzystać
świeży szpinak.Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw zapiekanki chcemy otrzymać i jak dużej formy użyjemy.Zapiekanka zawsze sie uda.Moją lazanie upiekłam w dwóch niewielkich formach/ można użyć jednej dużej/.

Składniki:2-3 spore garści liści bietoli /lub szpinaku/

250 g ugotowanej
soczewicy500 ml „passaty” pomidorowej1 mała
marchewkakawałek
selera naciowego½
cebuli2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz /do smaku/

12 płatów
makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/150 pikantnego
żółtego sera (np.
cheddar)50 g
parmezanu (lub pecorino)
sos beszamelowy2 łyżki
masła2 łyżki
mąki400 ml
mlekasól (do smaku)
pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa świeżo starta (do smakuWykonanie:-Liście bietoli /szpinaku / króciutko podgotować w lekko osolonej wodzie.-Przełożyć na sitko , odsączyć .-
Cebulę,
marchew i
seler drobniutko pokroić i podsmażyć na
oliwie.-Wlać
sos pomidorowy i mieszając od czasu do czasu gotować ok.15 minut do zgęstnienia sosu.-Doprawić do smaku
solą i
pieprzem , a naste pnie połączyć z ugotowaną
soczewicą.-Gotowy sos odstawić do przestudzenia.-W międzyczasie ugotować
sos beszamelowy.-
Masło podgrzać w rondelku, dodać
mąkę i podsmażyć.-Stopniowo dolewać
mleko energicznie mieszając.-Gotować do zgęstnienia sosu.-Odstawić z ognia.-Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.-
Ser zetrzeć.-Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu.-Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami nakładać:
sos pomidorowy soczewicą, zielone liście i
ser.-Przekładać do wykorzystania składników.- Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem , skropione resztą sosu i posypane
serem.-Zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu.-Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby składniki zapiekanki odpoczęły.
Makaron można wcześniej obgotować, kilka sekund do gotującej się
wody, dzięki temu skraca się czas zapiekania.Do lasagne można dodać dowolny, ulubiony
ser.


