ßßß Cookit - przepis na Lazania z ragu' z soczewicy

Lazania z ragu' z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ .
Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i obowiazkowo zółtym serem.
Ragu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny.
Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę.
Aby przygotować moją wersję sosu należy wcześniej ugotować soczewicę ,
a następnie połączyć ją z podgotowanym sosem pomidorowym .
Tym razem jednak do zapiekanki użyłam gotowej soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/.
Zamiast liści bietoli można wykorzystać świeży szpinak.
Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw zapiekanki chcemy otrzymać i jak dużej formy użyjemy.
Zapiekanka zawsze sie uda.
Moją lazanie upiekłam w dwóch niewielkich formach/ można użyć jednej dużej/.
Składniki:
2-3 spore garści liści bietoli /lub szpinaku/
250 g ugotowanej soczewicy
500 ml „passaty” pomidorowej
1 mała marchewka
kawałek selera naciowego
½ cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz /do smaku/
12 płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/
150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
50 g parmezanu (lub pecorino)
sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku
Wykonanie:
-Liście bietoli /szpinaku / króciutko podgotować w lekko osolonej wodzie.
-Przełożyć na sitko , odsączyć .
-Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Wlać sos pomidorowy i mieszając od czasu do czasu gotować ok.15 minut do zgęstnienia sosu.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem , a naste pnie połączyć z ugotowaną soczewicą.
-Gotowy sos odstawić do przestudzenia.
-W międzyczasie ugotować sos beszamelowy.
-Masło podgrzać w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.
-Stopniowo dolewać mleko energicznie mieszając.
-Gotować do zgęstnienia sosu.
-Odstawić z ognia.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-Ser zetrzeć.
-Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu.
-Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami nakładać: sos pomidorowy soczewicą, zielone liście i ser.
-Przekładać do wykorzystania składników.
- Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem , skropione resztą sosu i posypane serem.
-Zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu.
-Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby składniki zapiekanki odpoczęły.
Makaron można wcześniej obgotować, kilka sekund do gotującej się wody, dzięki temu skraca się czas zapiekania.
Do lasagne można dodać dowolny, ulubiony ser.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/lazania-z-ragu-z-soczewicy.html