Wykonanie

Pyszne ciasto
marchewkowe z
miodem i
korzennymi przyprawami przełożone
winną masą
jabłkową o
cytrynowym aromacie............niczym prawdziwy piernik ..........i taką właśnie rolę pełni to ciasto godnie zastepując tradycyjny piernik na świątecznym
stole.Składniki:

2,5 szklanki
marchewki startej na grubej tarce /ubitej2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
oleju roślinnego3/4 szklanki
cukru trzcinowego4
jajka2 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy korzennej do pierników1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 kg
jabłek1
galaretka cytrynowa lub pomarańczowa1/2 szklanki
owoców goji1/2 szklanki posiekanych
orzechów / mix włoskie,
pistacjowe, laskowe/150 g
czekolady gorzkiej100 ml słodkiej
śmietany 30%oraz
orzechy i
owoce goji do dekoracjiWykonanie


Foremkę / 25-30// cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski, dodać
cukier i utrzeć na puszystą masę/ użyłam miksera/
Marchewkę wymieszać z
miodem i
oliwą , połączyć delikatnie z
jajkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą ,
cynamonem i
przyprawą korzenną.Wsypać do masy, dodać
orzechy i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Piec ok 50 minut.Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwie części.Obrane
jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać startą
skórkę cytrynową ,zalać niewielką ilością
wody /na dno naczynia/ i gotować pod przykryciem do miękkości.Do gorących
jabłek wsypać suchą
galaretkę, wymieszać , dodać
owoce goji.Odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia.Pokruszoną
czekoladę połączyć ze
śmietaną pogrzewając składniki w kapieli
wodnej.Schłodzoną masę
jabłkową wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugą częścią.Wierzch lekko docisnąć i pokryć
polewą czekoladową.Posypać posiekanymi
orzechami i
owocami.Ciasto odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

