ßßß Cookit - przepis na KEKS Z ORZECHAMI I BAKALIAMI

KEKS Z ORZECHAMI I BAKALIAMI

nazwa

Wykonanie

Długo się zastanawiałam nad nazwą tego dania, ponieważ nie jest to do końca „keks”…
Tak naprawdę są to suszone owoce i orzechy, a dodana odrobina mąki i jajka to tylko spoiwo dla bakalii.
„Keks” (czy nie „keks”…) jest wyjątkowo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jednocześnie BAAARDZO SMACZNY i taki zdrowy!!!
Autorka przepisu twierdzi, że można go przechowywać szczelnie zawiniętego w folię przez 6 tygodni (a w lodówce nawet do 3 miesięcy!)… U mnie w domu należałoby obok niego postawić na straży przysłowiowego „Diabła z widłami” aby odpędzał chętnych i zapobiegł zjedzeniu „keksa” w czasie krótszym niż parę dni ;)
Składniki:
2 szklanki (1/2 litra) mieszanki suszonych owoców (u mnie były to: jabłka, śliwki i morele)
2 szklanki (1/2 litra) mieszanki orzechów (u mnie były to: macadamia, włoskie, pekan, nerkowce)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego (następnym razem dodam tylko 1/3 szklanki)
2 duże jaja
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni.
W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodać cukier trzcinowy, suszone owoce i orzechy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
W drugiej miseczce ubić jajka z dodatkiem esencji waniliowej i cynamonu/przyprawy korzennej. Ubite jajka z przyprawami wlać do miski z bakaliami i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Długą blaszkę (25×10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć mieszankę bakaliowo-orzechową, powierzchnię wyrównać i lekko ugnieść.
Wstawić do piekarnika (dolny poziom) i piec 60-75 minut, aż wierzch się przyrumieni i nabierze ciemno-miodowego koloru. (Uwaga: Gdyby „keks” zbyt szybko się rumienił, należy go przykryć w czasie pieczenia arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.)
„Keks” pozostawić w blaszce aż do całkowitego wystygnięcia!
Kroić bardzo ostrym i mocnym nożem (lub nożem piłką) na cienkie plastry.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/04/keks-z-orzechami-i-bakaliami