Wykonanie
Specjalnie dla Ineso - trochę zdrowsza wersja muffinek ;) są całkiem pyszne - aromatyczne, bardzo wilgotne, sycące. I zupełnie bez tłuszczu~!Składniki:150g
mąki razowej (można dać 300g, wtedy bez
mąki pszennej, ale ja nie przepadam za wypiekami w 100 % z
mąki razowej)150g
Mąki pszennej3
jajka100ml
mleka2 duże
jabłka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej120g
cukru trzcinowegoCynamonKoszt wykonania: ok. 5złCzas wykonania: szybciutki, ok. pół godzinyWykonanie:Typowo muffinkowe. Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy
mleko,
jajka, roztrzepujemy. Obieramy
jabłka, trzemy je na tarce o grubych oczkach do miski z
mlekiem i
jajkami. Dodajemy suche składniki do mokrych, mieszamy widelcem do połączenia składników - niezbyt długo. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, to dodajemy troszkę
mleka. Dosypujemy
cynamonu do smaku, mieszamy, wykładamy do foremek. Ja nakładałam prawie pełne foremki, bo muffiny nie rosną jakoś wyjątkowo, a ja lubię jak jest "grzybek". Którego i tak nie było, przez mój wymysł z papilotkami z papieru do pieczenia ;) Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut, do suchego patyczka (przy czym przez "suchy patyczek" rozumiemy taki, na którym nie ma ciasta - w 100% suchy to on nigdy nie będzie, bo muffiny są wilgotne w środku od
jabłek).