ßßß Cookit - przepis na Muffiny korzenne z jabłkami

Muffiny korzenne z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Prawdziwe jesienno-zimowe muffinki: z jabłkami i orzechami, o korzennym, piernikowym aromacie. Wnętrze jest miękkie, ze sporymi kawałkami jabłek, a cukrowo-orzechowa posypka bardzo chrupiącą.
Polecam na jesienne, deszczowe dni :)
12 muffinek ze standardowej formy na muffinki
Składniki
225 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szkl. szklanki mleka
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
40 g masła
1 jajko
160 g jabłka (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 duże jabłko)
do posypania przed pieczeniem
15 g orzechów włoskich (tj. garść)
3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
Wykonanie
wszystkie składniki mokre powinny być w temperaturze pokojowej
przygotować posypkę: orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać z brązowym cukrem
osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm.
połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać jabłko
papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nałożyć papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać posypką – ok. 1 łyżeczkę na muffinkę
piec w 200ºC przez ok. 25 min. lub do suchego patyczka
po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki z papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Opublikowano: 19 listopada 2015
Przepis, po modyfikacjach, z bloga Moje wypieki.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Lody batonikowe bez maszyny i mieszania
Ciasto porzeczkowe z bezą
Tort tiramisu
Lody waniliowe bez maszynki i mieszania
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/muffiny-korzenne-z-jablkami