Wykonanie
Prawdziwe jesienno-zimowe muffinki: z
jabłkami i
orzechami, o korzennym, piernikowym aromacie. Wnętrze jest miękkie, ze sporymi kawałkami
jabłek, a
cukrowo-orzechowa posypka bardzo chrupiącą.Polecam na jesienne, deszczowe dni :)12 muffinek ze standardowej formy na muffinkiSkładniki225 g
mąki pszennej100 g
cukru1 łyżeczka
cynamonu3/4 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1/2 szkl. szklanki
mleka1/2 szkl.
jogurtu naturalnego40 g
masła1
jajko160 g
jabłka (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 duże
jabłko)do posypania przed pieczeniem15 g
orzechów włoskich (tj. garść)3 łyżki
cukru trzcinowego lub brązowegoWykonaniewszystkie składniki mokre powinny być w temperaturze pokojowejprzygotować posypkę:
orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać z
brązowym cukremosobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm.połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać
jabłkopapilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nałożyć papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać posypką – ok. 1 łyżeczkę na muffinkępiec w 200ºC przez ok. 25 min. lub do suchego patyczkapo upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki z papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Opublikowano: 19 listopada 2015Przepis, po modyfikacjach, z bloga Moje wypieki.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Lody batonikowe bez maszyny i mieszania
Ciasto
porzeczkowe z
beząTort tiramisu
Lody waniliowe bez maszynki i mieszaniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus