Wykonanie
Przepis znalazłam jakiś czas temu u kogoś na blogu - niestety nie pamiętam. Ciasto zrobiłam na Wielkanoc, ale myślę, że sprawdzi się na jesienne wieczory no i przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia.Dla amatorów
orzechów. Dla fanów korzennych, rozgrzewających aromatów. Jest naprawdę szybkie w przygotowaniu i niesamowite w smaku. W
sumie to taki ciekawy batonik z
suszonych owoców i
orzechów.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- mieszankę studencką ok 500g (lub po dwie szklanki
suszonych owoców i mieszanki
orzechów)- 1/4 łyżeczki
soli- 1/4 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 szklanki
cukru trzcinowego (lub mniej)- 2 duże
jajka- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub
cukru waniliowego- 1/4 łyżeczki
przyprawy korzennej lub
cynamonuPrzygotować dwie miski.Do jednej wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać i dodać mieszankę studencką.W drugiej misce przygotować
jajka ubite z
cukrem,
cukier waniliowy i
przyprawę korzenną.Ubite
jajka przelać do miski ze suchymi składnikami. Wymieszać.Piec w 150 stopniach przez ok 60 minut, aż wierzch będzie rumiany.


Życzę Wam smacznego!It's perfect for winter and autumn. And suits the best for Chrsitmas.The spices warm up delicately. For nuts lovers.For lovers of warming up spices.Easy to prepare and
more easy to be eaten!Spicy
cakeIngredients:- 500g mix of nuts and dried fruts- 1/4 spoon salt- 1/4 spoon
soda- 1/4 baking powder- 1/3 brown sugar (muscovado) or less- 1/3 szklanki
cukru trzcinowego (lub mniej)- 2 big eggs- 1 spoon of vanilla extract or vanilla sugar- 1/4 spoon of spices (kardamon/cinnamon/ginger)Prepare two bowls.In one put all dry ingredients (except spices), mix them and add the nuts and dried fruits.In the second bowl we beat the eggs with sugar, vanilla sugar and the spices.The mix we put to the first bowl, mix thoroughly with dried ingredients.Bake in 150 celcius degrees around 60 minutes, untill the top will be golden.

Bon appetit!