ßßß
Składniki :3 jajka¾ szklanki cukru pudru1 ½ szklanki mąki pszennej¾ łyżeczki proszku do pieczenia¾ łyżeczki sody1 płaska łyżka cynamonu¾ szklanki oleju1 ½ szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach lub przepuszczonej przez maszynkę z wkładką do warzyw.bakalie: orzechy włoskie, laskowe, morele, żurawina, śliwka kalifornijska, figi, rodzynki. Ja użyłam orzechy włoskie – 30 g, morele – 30 g, śliwkę kalifornijską – 20 g, rodzynki – 10 g, żurawinę suszoną – 10 gPolewa czekoladowa:5 łyżek stołowych śmietany 30%30-40 g czekolady gorzkiejSposób przygotowania:Całe jajka zmiksować wraz z cukrem pudrem na gładką masę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Całość dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać olej ubijając dokładnie masę za pomocą miksera.Dodać startą marchew. Ciasto wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone bakalie.Ciasto piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Po przestygnięciu rozprowadzić na wierzch ciasta polewę czekoladową (śmietanę 30% podgrzać wraz z czekoladą na wolnym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się oraz do uzyskania jednolitej masy.