Wykonanie
03 Listopada 2015 Gotowanie ze stylemBardzo smaczne ciasto
marchewkowe z
bakaliami, idealne do porannej
kawy. Puszyste, choć niezbyt wysokie, wilgotne w środku i oblane pyszną
polewą czekoladową. Smak ciasta w dużej mierze zależy od ilości oraz od jakości
bakalii. Ja np. użyłam
morele,
śliwki kalifornijskie,
orzechy włoskie,
rodzynki oraz
żurawinę suszoną.

Składniki :3
jajka¾ szklanki
cukru pudru1 ½ szklanki
mąki pszennej¾ łyżeczki
proszku do pieczenia¾ łyżeczki
sody1 płaska łyżka
cynamonu¾ szklanki
oleju1 ½ szklanki
marchwi startej na tarce o drobnych oczkach lub przepuszczonej przez maszynkę z wkładką do warzyw.
bakalie:
orzechy włoskie, laskowe,
morele,
żurawina,
śliwka kalifornijska,
figi,
rodzynki. Ja użyłam
orzechy włoskie – 30 g,
morele – 30 g,
śliwkę kalifornijską – 20 g,
rodzynki – 10 g,
żurawinę suszoną – 10 g
Polewa czekoladowa:5 łyżek stołowych
śmietany 30%30-40 g
czekolady gorzkiejSposób przygotowania:Całe
jajka zmiksować wraz z
cukrem pudrem na gładką masę.Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą oraz
cynamonem. Całość dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać
olej ubijając dokładnie masę za pomocą miksera.Dodać startą
marchew. Ciasto wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone
bakalie.Ciasto piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Po przestygnięciu rozprowadzić na wierzch ciasta
polewę czekoladową (
śmietanę 30% podgrzać wraz z
czekoladą na wolnym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się oraz do uzyskania jednolitej masy.
