Wykonanie

Znowu placuszki .............. i znowu
truskawki ............. czyli to , co lubię najbardziej.Proste , pożywne placuszki na bazie
serka ricotta z dodatkiem
otrębów przennych.

Skladniki :/ 8 szt. /

120 g
serka ricotta1
jajko50 g
mąki orkiszowej2 łyżki
otrębów pszennych100 ml
mleka1 łyżeczka
cukru z
wanilią0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solioraz
truskawki,
cukier puder i gęsty
jogurt do dekoracjiWykonanie-
Serek wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
żółtkiem, wlać połowę
mleka.-Dodać
mąkę,
otręby sól,
proszek do pieczenia i starannie wymieszać.-
Białko ubić i delikatnie połączyć z masą.-Dodać pozostałą część
mleka. Ciasto powinno być dość geste.-Patelnię / z nieprzywierającą powłoka / rozgrzać, posmarować cienką warstwą
oliwy lub
oleju.-Kłaść łyżką małe, płaskie placuszki i piec z o obu stron na złoty kolor.-Upieczone placuszki układać na ręczniku kuchennym.-Układać na talerzu jeden na drugim przekładajc pokrojonymi
truskawkami, posypanymi
cukrem pudrem.-Udekorować kleksem gęstego
jogurtu naturalnego i listkami
mięty lub
melisy.
