Wykonanie
Mocno rozgrzewająca , ale delikatna w smaku jesienna zupa z
dynią,
kapustą i
ziemniakami.Podana z
pieczywem sytanowi bardzo pożywne , wartościowe danie.
Składniki:/ 4 porcje/200 g dyni200 g
białej kapusty3
ziemniaki0.5
cebulikawałek
selera naciowego1
marchewka1-2 ząbki
czosnkuok. 4-5 szklanek
bulionu warzywnego1/4 łyżeczki
kminku1/4 łyżeczki
imbiru1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
oliwy z oliwek2 małe
pomidorytymianek do dekoracji
sóli pieprz do smakuWykonanie:
-Warzywa umyć.-
Dynię ,
ziemniaki i
cebulę pokroić w kostkę,
marchew i
seler w krążki.-
Kapustę poszatkować.-W garnku rozgrzać
oliwę, podsmażyć
cebulę i
czosnek , dodać
seler,
marchew i
ziemniaki.-Wlać gorący
bulion, dodać
kapustę i
dynię.-Wymieszać i zagotować.-Dodać
przyprawy-Gotować ok.20 minut.-
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do zupy.-Kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.-Ugotowaną zupę doprawić do smaku /jeśli wymaga/.-Gorącą przelać na talerze.-Podawać z dodatkiem
pieczywa .Udekorować świeżym listkiem np.
tymianku