ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami

Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Mocno rozgrzewająca , ale delikatna w smaku jesienna zupa z dynią, kapustą i ziemniakami.
Podana z pieczywem sytanowi bardzo pożywne , wartościowe danie.
Składniki:/ 4 porcje/
200 g dyni
200 g białej kapusty
3 ziemniaki
0.5 cebuli
kawałek selera naciowego
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
ok. 4-5 szklanek bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 małe pomidory
tymianek do dekoracji
sóli pieprz do smaku
Wykonanie:
-Warzywa umyć.
-Dynię , ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w krążki.
-Kapustę poszatkować.
-W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek , dodać seler,marchew i ziemniaki.
-Wlać gorący bulion, dodać kapustę i dynię.
-Wymieszać i zagotować.
-Dodać przyprawy
-Gotować ok.20 minut.
-Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do zupy.
-Kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
-Ugotowaną zupę doprawić do smaku /jeśli wymaga/.
-Gorącą przelać na talerze.
-Podawać z dodatkiem pieczywa .Udekorować świeżym listkiem np. tymianku
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/12/zupa-dyniowa-z-kapusta-i-ziemniakami.html