Wykonanie

Sernik na
kakaowym spodzie z
kakaową kruszonką na wierzchu piekę od lat i wciąż smakuje tak samo .....Jest częstym bywalcem na moim
stole .......i to nie tylko od święta.

Puszysty , kremowy sernik świetnie łączy się z
kakaowym , kruchym
ciastem.Smak ciasta i
sera można dowolnie zmieniać dodając ulubione aromaty ,
bakalie i świeże
owoce,ale nawet bez tych dodatków smakuje wyśmienicie.Dziś zdecydowałam się wrzucić na wierzch mrożone
maliny....spód:300 g
mąki pszennej120 g
masła2-3 płaskie łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki ciemnego
kakaokilka kropli
aromatu rumowego
masa serowa:1 kg zmielonego
białego sera150 g
masła3
jajka1
białko150-200 g
cukru pudrubudyń o smaku
waniliowym1 łyżeczka esencji waniliowej0,5 szklanki kwaśnej
śmietanyszczypta
solioraz ok. 1 szklanka
malin mrożonych / w sezonie świeże/Wykonanie:-
Mąkę,
kakao i
cukier puder ,
proszek do pieczenia wymieszać i posiekać z
masłem.-Dodać
żółtko ,
śmietanę, aromat i zagnieć ciasto.-Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40-60 minut do lodówki .Ciasto powinno być dobrze schłodzone.-
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
zapach waniliowy.Ucierając dodawać po jednym
jajku i
białko.-Do puszystej masy
maślano-jajecznej dodawać stopniowo/wciąż ucierając/
ser ,
śmietanę , proszek budyniowy i szczyptę
soli.-Tortownicę nasmarować masłem/można wyłożyć papierem do pieczenia.-Na spód tortownicy zetrzeć /na tarce o grubych oczkach /połowę schłodzonego ciasta
kakaowego.-Lekko docisnąć.-Wyłożyć masę
serową.-Na powierzchni masy serowejułożyć
maliny.-Zetrzeć drugą część ciasta.-Wyrównać powierzchnię

-Wstawić do nagrzanego do 170-180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.-Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu .

Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o srednicy24 cm.Wielkość foremki ma wpływ na wysokośćnaszego ciasta.