Wykonanie
Czekoladowa odsłona styropianu, czyli sernika bez
sera.Podstawowa wersja bardzo mile zaskoczyła mnie swoim delikatnym smakiem,czekoladowa zaś, swoją strukturą, która trochę przypomina
chałwę.Ciasto polecam wszystkim miłośnikom
czekoladowych smaków,koniecznie z pyszną, nutellową polewą :)

Składniki:ciasto kruche:5
żółtek250 g
masła3 łyżki
kakao3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa śmietanowa:1200 ml
śmietany 12 %3 łyżki nutelli5
białekszczypta
soli1 szklanka
cukru pudru1
budyń śmietankowy bez
cukru1
budyń czekoladowy bez
cukru2 szklanki
malinpolewa:50 ml
śmietany kremówki1 łyżka
masła100 g nutelli

Sposób wykonania:
Mąkę wysypać na stolnicę.
Masło pokroić nożem w kostkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na dwie części i umieścić na 30 minut w zamrażalniku.
Białka, z odrobiną
soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodawać
cukier, cały czas miksując. Wsypać proszki budyniowe i wymieszać.Do
śmietany dodać nutellę i połączyć ze sobą. Na koniec, dodać przygotowaną pianę
białkową i delikatnie wymieszać.Blachę o wym. 20x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Wylać masę
śmietanową. Na niej, delikatnie poukładać
maliny.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 80 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku.Wystudzone ciasto polać nutellową polewą. ( wszystkie składniki podgrzać i mieszać do uzyskania jednolitej masy )Smacznego :)Podstawowa wersja styropianu tu

Jeżeli lubicie słodkie ciasta, lub chcecie zrezygnować z polewy, dodajcie do masy więcej
cukru.