ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy styropian

Czekoladowy styropian

nazwa

Wykonanie

Czekoladowa odsłona styropianu, czyli sernika bez sera.
Podstawowa wersja bardzo mile zaskoczyła mnie swoim delikatnym smakiem,
czekoladowa zaś, swoją strukturą, która trochę przypomina chałwę.
Ciasto polecam wszystkim miłośnikom czekoladowych smaków,
koniecznie z pyszną, nutellową polewą :)
Składniki:
ciasto kruche:
5 żółtek
250 g masła
3 łyżki kakao
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
1200 ml śmietany 12 %
3 łyżki nutelli
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 budyń czekoladowy bez cukru
2 szklanki malin
polewa:
50 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
100 g nutelli
Sposób wykonania:
Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić nożem w kostkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części i umieścić na 30 minut w zamrażalniku.
Białka, z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać proszki budyniowe i wymieszać.
Do śmietany dodać nutellę i połączyć ze sobą. Na koniec, dodać przygotowaną pianę białkową i delikatnie wymieszać.
Blachę o wym. 20x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Wylać masę śmietanową. Na niej, delikatnie poukładać maliny.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 80 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzone ciasto polać nutellową polewą. ( wszystkie składniki podgrzać i mieszać do uzyskania jednolitej masy )
Smacznego :)
Podstawowa wersja styropianu tu
Jeżeli lubicie słodkie ciasta, lub chcecie zrezygnować z polewy, dodajcie do masy więcej cukru.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/09/Czekoladowy-styropian.html