Wykonanie
Ciasto, jakich wiele, ale wyjątkowe dzięki piance. Dodatek
śmietany do ubitych
białek daje niesamowity smak. Przypomina trochę ptasie mleczko. Myślałam o dodaniu
malin bo idealnie by tu pasowały ale nie chciałam, żeby mi wyszła
kopia tego ciasta. Chociaż jakieś
owoce świetnie by się tu nadawały.

ŹródłoSkładniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej4
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4), owijamy w folię spożywczą, dużą kulę wkładamy do, a mniejszą do zamrażarki na ok. 30-40 minut. Po upływie tego czasu, większą część rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, szczelnie wylepiając dno i boki (wysoko).Składniki na masę:4
białka1 szklanka
cukru800 g
śmietany ( 4
kubki 18 %)1
budyń śmietankowy2-3 łyżki
makuBiałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując stopniowo
cukier. Następnie wsypujemy
budyń, a na koniec powoli
śmietanę. Kiedy wszystkie składniki są połączone, dosypujemy
mak i delikatnie mieszamy.Na kruche ciasto wykładamy masę
śmietankową z
makiem i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 60 minut i pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Smacznego:)