ßßß
ŹródłoSkładniki na ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej4 żółtka1/2 szklanki cukru pudru200 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4), owijamy w folię spożywczą, dużą kulę wkładamy do, a mniejszą do zamrażarki na ok. 30-40 minut. Po upływie tego czasu, większą część rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, szczelnie wylepiając dno i boki (wysoko).Składniki na masę:4 białka1 szklanka cukru800 g śmietany ( 4 kubki 18 %)1 budyń śmietankowy2-3 łyżki makuBiałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Następnie wsypujemy budyń, a na koniec powoli śmietanę. Kiedy wszystkie składniki są połączone, dosypujemy mak i delikatnie mieszamy.Na kruche ciasto wykładamy masę śmietankową z makiem i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 60 minut i pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Smacznego:)