Wykonanie

Niezwykle proste ciasto
dyniowe z nasionami ,
marchewką i
jabłkiem upieczone w małych keksowych foremkach, takich na jeden raz.........


Składniki: /6 foremek 5-10cm/200 g
pure z dyni1
marchew1
jajko100 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
oleju ryżowego50 g
otrębów pszennych100 g
mąki pszennej razowej100 g
musli1 łyżka
miodu1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
imbiru½ łyżeczki
cynamonucukier wanilinowy1/4 łyżeczki
soli3 łyżki pestek dyni
jabłko lub
gruszka /pokrojone w ósemki/Wykonanie:
Dynię i
marchew ugotować na parze.
Dynię rozgnieść starannie widelcem,
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Warzywa umieścić w misce.Dodać
jogurt,
jajko ,
olej ,
miód i dokładnie wymieszać.W osobnym naczyniu
mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia i
otrębami, dodać
musli,
sól,
cynamon,
imbir,
pestki dyni i
cukier wanilinowy.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przy pomocy drewnianej łyżki.Foremki wysmarowane
masłem wypełnić
ciastem do 3/4 wysokości.Do kilku foremek wcisnąć w środek kawałki
jabłka.Pozostałe posypać
pestkami dyni.Piec w temperaturze 180 st.C ok.25 minut.





