ßßß
Składniki: /6 foremek 5-10cm/200 g pure z dyni1 marchew1 jajko100 g jogurtu naturalnego3 łyżki oleju ryżowego50 g otrębów pszennych100 g mąki pszennej razowej100 g musli1 łyżka miodu1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki imbiru½ łyżeczki cynamonucukier wanilinowy1/4 łyżeczki soli3 łyżki pestek dynijabłko lub gruszka /pokrojone w ósemki/Wykonanie:
Dynię i marchew ugotować na parze.Dynię rozgnieść starannie widelcem, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Warzywa umieścić w misce.Dodać jogurt, jajko ,olej , miód i dokładnie wymieszać.W osobnym naczyniu mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i otrębami, dodać musli, sól, cynamon, imbir, pestki dyni i cukier wanilinowy.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przy pomocy drewnianej łyżki.Foremki wysmarowane masłem wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.Do kilku foremek wcisnąć w środek kawałki jabłka.Pozostałe posypać pestkami dyni.Piec w temperaturze 180 st.C ok.25 minut.