ßßß
Chyba idzie zima, bo znowu zaczynam się rozpieszczać babeczkami. Czy ktoś oprócz mnie widzi związek? :)Dziś szybkie i proste muffiny z jabłkiem i marchewką. Słodkie, wilgotne i pachnące cynamonem.Składniki na 12 babeczek:-1 średnie jabłko-1 średnia marchewka-2 szklanki mąki pełnoziarnistej-szczypta soli-1 łyżeczka sody-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżeczki cynamonu-1/2 łyżeczki imbiru-1/4 szklanki jogurtu naturalnego-1/4 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-2 jajkaDodatkowo:-1 łyżeczka cynamonu wymieszanego z 2 łyżkami brązowego cukruMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodajemy sól i mieszamy.Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy cukier, jogurt, olej i mieszamy. Mokre składniki wraz z jabłkiem i marchewką dodajemy do składników suchych i mieszamy do zwilgotnienia. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!