Wykonanie

Nie pamiętam, czy to ciasto powstało ot tak w mojej wyobraźni, czy może gdzieś widziałam podobne i pobudziłam moje zmysły ............... przypadkowa kombinacja smaków z
cukinią w roli głównej...Mocno
czekoladowe ciasto z kawałkami
orzechów, soczysta , aromatyczna masa cukiniowa o
owocowym smaku i aksamitna, lekko słodka
śmietanka..............to trzy warstwy ,które tworzą to ciacho.Gdyby tak zrezygnować ze
śmietany chyba nie trzeba nawet liczyć kalorii.....Mogłam trochę popracować nad dekoracją, ale ciastoprzeznaczone było do zjedzenia, a nie do prezentacji.........

Składniki:ciasto:/foremka 26/20/300 g
cukinii240 g
mąki pszennej50 g
kakao160 g
cukru125 g
soku jabłkowego1 łyżka
miodu80 g
oleju roślinnego1 ł.łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego150 g
czekolady z orzechami/laskowymi/nadzienie:600 g
cukinii0,5 szklanki
cukruskórka z 1/2
cytryny1
galaretka agrestowa1 łyżeczka
żelatyny do deserównadzienie600 g
cukinii0,5 szklanki
cukruskórka z 1/2
cytryny1
galaretka agrestowa1 łyżeczka
żelatyny do deseróworaz:600 ml
śmietany 30 %2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny2
galaretki agrestowe
ciasto:-Umytą
cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-
Mąkę połączyć z
cukrem,
cukrem wanilinowym,
proszkiem do pieczenia i
kakao.-
Czekoladę posiekać, dodać do
mąki.-W osobnym naczyniu wymieszać
sok jabłkowy z
miodem ,
olejem i startą
cukinią.-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.-Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.40 minut.-Upieczone ciasto wystudzić.-Zimne przekroić na pół.

nadzienie:-
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona pokroić w kostkę.-Przełożyć do garnka , podlać odrobiną
wody i zagotować.-Dodać
cukier,
skórkę cytrynową i gotować 5-8 minut.-Do gorącej masy wsypać
galaretkę agrestową i
żelatynę.-Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
śmietana-Dobrze schłodzoną
śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a
potem obniżyć obroty.-Pod koniec ubijania dodać
cukier.-
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody i rozpuścić w kąpieli
wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej
śmietany.


wykończenie:-
Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.-Na spód ciasta
cukiniowego wyłożyć tężejącą masę
cukiniowo-
galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.-Na wierzch nałożyć ubitą
śmietanę. Można obłożyć boki.-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy na
śmietanę wylać zimną ,tężejącą
galaretkę.Jeśli ciasto jest już poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć np. folią aluminiową /podwójną/ i zalać ciasto.-Po całkowitym zastygnięciu
galaretki wierzch można udekorować
bitą śmietaną.