ßßß
Nie pamiętam, czy to ciasto powstało ot tak w mojej wyobraźni, czy może gdzieś widziałam podobne i pobudziłam moje zmysły ............... przypadkowa kombinacja smaków z cukinią w roli głównej...Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów, soczysta , aromatyczna masa cukiniowa o owocowym smaku i aksamitna, lekko słodka śmietanka..............to trzy warstwy ,które tworzą to ciacho.Gdyby tak zrezygnować ze śmietany chyba nie trzeba nawet liczyć kalorii.....Mogłam trochę popracować nad dekoracją, ale ciastoprzeznaczone było do zjedzenia, a nie do prezentacji.........
Składniki:ciasto:/foremka 26/20/300 g cukinii240 g mąki pszennej50 g kakao160 g cukru125 g soku jabłkowego1 łyżka miodu80 g oleju roślinnego1 ł.łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego150 g czekolady z orzechami/laskowymi/nadzienie:600 g cukinii0,5 szklanki cukruskórka z 1/2 cytryny1 galaretka agrestowa1 łyżeczka żelatyny do deserównadzienie600 g cukinii0,5 szklanki cukruskórka z 1/2 cytryny1 galaretka agrestowa1 łyżeczka żelatyny do deseróworaz:600 ml śmietany 30 %2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny2 galaretki agrestowe
ciasto:-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.-W osobnym naczyniu wymieszać sok jabłkowy z miodem ,olejem i startą cukinią.-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.-Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.40 minut.-Upieczone ciasto wystudzić.-Zimne przekroić na pół.
nadzienie:-Cukinię obrać, wydrążyć nasiona pokroić w kostkę.-Przełożyć do garnka , podlać odrobiną wody i zagotować.-Dodać cukier, skórkę cytrynową i gotować 5-8 minut.-Do gorącej masy wsypać galaretkę agrestową i żelatynę.-Wymieszać i odstawić do przestudzenia.śmietana-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a potem obniżyć obroty.-Pod koniec ubijania dodać cukier.-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.
wykończenie:-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę.Jeśli ciasto jest już poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć np. folią aluminiową /podwójną/ i zalać ciasto.-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch można udekorować bitą śmietaną.