Wykonanie
Jest to odpowiedź na
Mleczną kanapkę, która pojawi się za jakiś czas na moim blogu. Zamiast
mlecznej masy, jest masa jogurtowa, ale tak naprawdę możemy zrobić też masę
śmietanową czy budyniową i w każdym przypadku "kanapka" będzie smakować pysznie.Ciasto jest bardzo puszyste i rozpływa się w ustach, stąd nazwa. Jeśli raz spróbujecie, na pewno do niego wrócicie ;]Czy macie jakieś swoje ulubione puszyste ciasta? Chętnie spróbuję ;]

Co potrzebujemy:5 jaj1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżki
oleju4 łyżki
kakao1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMas a jogurtowa250 ml
śmietany min 30%350 g
jogurtu greckiegook 150 g
waniliowego serka homogenizowanego4 łyżeczki
cukru pudruok 5 g
żelatyny* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm1.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy
żółtka,
olej,
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia, stale miksując.Małymi porcjami dodajemy
mąkę i
kakao, mieszamy, nie miksujemy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.2. Przygotowujemy masę. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno
śmietany wlewamy
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej
wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami
jogurt grecki oraz
serek homogenizowany i mieszamy gumową
łopatką.3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Na jeden wykładamy masę i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.