Wykonanie
Wcześniej robiłam już puszystą kanapkę z masa
śmietanową (>>>KLIK<<<), ale teraz ją nieco urozmaiciłam i dodałam do niej
banany, a wierzch udekorowałam
kakaową polewą. Przyznam, że ciasto wyszło pyszne, bardzo delikatne i wprost rozpływało się w ustach. Ja byłam nim zachwycona :) Dla wielbicieli lekkich ciast - idealne :)

Co potrzebujemy:Ciasto5 jaj1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżki
oleju4 łyżki
kakao1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa jogurtowa250 ml
śmietany min 30%350 g
jogurtu greckiegook 150 g
waniliowego serka homogenizowanego4 łyżeczki
cukru pudruok 5 g
żelatynyPolewa100 g masła/margaryny4 łyżki
kakao3 płaskie łyżki
cukru pudru3 łyżki ciepłego
mleka+ 3-4
banany* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm1.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy
żółtka,
olej,
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia, stale miksując.Małymi porcjami dodajemy
mąkę i
kakao, mieszamy, nie miksujemy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.2. Przygotowujemy masę. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno
śmietany wlewamy
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej
wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami
jogurt grecki oraz
serek homogenizowany i mieszamy gumową
łopatką.3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Pierwszy delikatnie przesmarowujemy, wykładamy pocięte
banany i na to resztę masy. Przykrywamy drugim płatem.4. Przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy
mleko, rozpuszczamy
cukier, a następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy
kakao. Mieszamy, aż powstanie gładka masa, delikatnie studzimy i smarujemy nią ciasto.Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.