ßßß Cookit - przepis na Makaron pappardelle z karczochami

Makaron pappardelle z karczochami

nazwa

Wykonanie

Makaron z dodatkiem warzyw to jedno z moich ulubionych dań obiadowych .
Przeróżne rodzaje makaronów, sezonowe warzywa zapewniają bogactwo połączeń smakowych ,a każdy może znaleźć coś dla siebie . Dzieki temu makaron nie jest daniem nudnym.....
Pappardelle to prawdziwie włoski makaron jajeczny w kształcie płaskich , szerokich , długich wstążek . Najczęściej podawany jest zimową porą z ciężkimi mięsno-pomidorowymi sosami, gulaszem, smietaną na dużym talerzu lub w głębokiej misce, obficie posypane parmezanem. Najsmaczniejszy jest ten przyrządzony w domu i choć przygotowanie go nie jest skomplikowane to jednak nie należy do szybkich i lekkich zajęć ......czasem jednak warto spróbować i poczuć tę różnicę. Z pewnością dużym ułatwieniem jest wykorzystanie maszynki do wałkowania ciasta, które powinno być bardzo cienkie.
Póki co korzystam z oryginalnego, choć gotowego makaronu, a zamiast typowego
sosu dodaję tym razem świeże, pyszne i zdrowe karczochy, bo to właśnie pełnia sezonu.
O tej porze roku są najsmaczniejsze i tak cudownie, zachęcająco wyglądają...
Jeśli nie dysponujemy świeżym warzywem/ w naszym kraju nie jest jeszcze popularne/ ,
można wykorzystać mrożone lub konserwowe /to już inny smak i uwaga: dobrej jakości, bo można się mocno zrazić do tego pysznego warzywa-doświadczyłam to ostatnio będąc w kraju/.
Jak obrać karczochy?.../ zobacz /
Aby warzywo nie ściemniało i zachowało ładny wygląd należy po obraniu umieścić je w zimnej wodzie
z dodatkiem soku cytrynowego lub potrzeć je bezpośrednio połówką cytryny.
Składniki: / 2 porcje/
200 g makaronu pappadrelle
2 karczochy
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1 zabek czosnku
sól i pieprz do smaku
zielona pietruszka lub koper do dekoracji
starty parmezan do posypania
Wykonanie:
-Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ząbek czosnku / można go pozostawić lub usunąć pod koniec smażenia/.
-Karczochy obrać , pokroić w paski, wrzucić na patelnię /dodać również pokrojone cieniutko łodyżki/ i podsmażyć.
-Wlać odrobinę wody i dusić do miękkości/ karczochy powinny jednak zachować jędrność,ponieważ są smaczniejsze/.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Makaron ugotować al dente.
-Przecedzić i połączyć z warzywami, dodać 2-3 łyżki gorącej wody z makaronu.
-Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
Najbardziej lubię proste zestawienie składników, dzięki czemu można wydobyć
prawdziwą głębię ich smaku.
W tym daniu zdecydowanie czuje się makaron i karczochy.........w całej swej okazałości,
a dodatkowe przyprawy /oprócz soli i pieprzu/ są zbyteczne /z wyjątkiem parmezanu/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/makaron-pappardelle-z-karczochami.html