Wykonanie

W książce "Nigellissima" (z której pochodzi moja dzisiejsza propozycja) i w ogóle u Nigelli Lawson nie znajdziemy zbyt wielu przepisów z użyciem pełnoziarnistego
makaronu. Dla niej to chyba abstrakcja;) Ale dla takiej wersji
makaronu orkiszowego zrobiła wyjątek. Ja z reguły używam zwykłego pełnoziarnistego, który autorka również poleca do tego dania, ale akurat mi się skończył, dlatego tym razem jest mniej zdrowo;) Ale nadrabiam w tej kwestii innymi modyfikacjami, bo zdecydowanie nie trzeba gotować go po 100g na osobę ani dodawać 60ml
oliwy;) Taka wersja też jest pyszna i zdecydowanie godna polecenia! Dopełniony
natką pietruszki, piniolami i
cytryną intensywny smak
anchois w połączeniu z
oliwkami stanowi o wyjątkowości tego dania. Całość jest bardzo oryginalna, wyrazista i pyszna.- 8 zielonych
oliwek bez pestek- 8 filecików
anchois- 1 mały ząbek
czosnku- skórka i sok z niecałej 1/2
cytryny- mały pęczek
pietruszki- 2 łyżki (15g)
orzeszków piniowych- 2 łyżki
oliwy- 160g spaghetti- szczypta
pieprzu1) Zmiksować w blenderze wszystkie składniki (oprócz
makaronu;D i
pieprzu).2) Odlać trochę
wody z gotowania
makaronu i dodać 2 łyżki do sosu.3) Przełożyć odcedzony
makaron do garnka i wymieszać z sosem.4) Dolać trochę zachowanej
wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty.5) Przed podaniem doprawić
pieprzem i ew.
solą i
sokiem z cytryny.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal