ßßß
W Londynie już Jesień.Na dworze szaro,buro i nijako.Dlatego u nas na obiad był dzisiaj fajny,zielony makaron z cukinią,pestkami dyni,cytryną i czosnkiem.Ot taki lekki,wiosenno-letni obiad,na przekór pogodzie:)Składniki:Makaron (użyłam makaronu 4 jajecznego-Tradycyjnego)2 średniej wielkości cukinie2 duże ząbki czosnku1 cytrynagarść pestek dynisól i pieprz do smakuoliwatrochę startego parmezanumożna też dodać swoje ulubione dodatki (ja na przykład dodałam trochę szczypiorku i bazylii)Cukinię umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,odciąć końcowki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Na lnianą ś ciereczkę nałożyć cukinię, sciereczkę zwinąć i odcisnąć sok.Cytrynę wyszorować,zetrzeć skórkę.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Makaron ugotować według zaleceń producenta,podczas gotowania makaronu naszykować patelnię z oliwą.Ugotowany makaron odcedzić i gorący przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą.Do gorącego makaronu dodać cukinię,startą skórkę z cytryny,rozgnieciony czosnek,szczypiorek z bazylią oraz uprażone pestki dyni.Pozostawić na patelni i mieszać do czasu aż cukinia zmięknie.Doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Przed podaniem posypać startym parmezanem.Smacznego:)