Wykonanie

Jeśli ktoś zna i lubi połączenie
sera pleśniowego z
gruszką i
orzechami, to może sobie wyobrazić jak zestawienie tych składn ików może smakować w połączeniu z pysznym
drożdżowym ciastem..... a do tego dodatek aromatu
imbiru i
pomarańczy....Sprawdziłam i polecam.Pizza w takim wydaniu jest pyszna.

Pomysł zaczerpnięty z włoskiego magazynu kulinarnego "Cucina moderna"

Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony sposób na przygotowanie pizzy.Jedni lubią ciasto cienkie, chrupiące inni grubsze i pulchne. Wypróbowałam już wiele przepisów i za każdym razem moja pizza przygotowana jest w/g różnych proporcji składników /choć niewiele różniących się
między sobą / z zachowaniem podobnej techniki. Zmieniam rodzaje
mąki,
drożdże świeże zastępuję suchymi, dowolnie komponuję dodatki i wciąż poszukuję doskonałej bazy......jestem już na tropie, ale muszę jeszcze poeksperymentować .Tym razem ciasto cienkie na środku z grubszymi bokami.Składniki: /blaszka 30-40 cm /ciasto:

300 g
mąki pszennej /użyłam Manitoba/ok. 180 g letniej
wody30 g
oliwy z oliwek15 g świeżych
drożdżyok. 1 łyżeczki
soliszczypta
cukrumąka do podsypanianadzienie:100 g
sera pleśniowego /gorgonzola/50 g
sera mascarpone40 g
orzechów włoskich1 duża
gruszkasok z jednej
pomarańczyskórka pomarańczowa z 1/4
pomarańczy40 g
cukrumały kawałek świeżego
imbiru1/2 szklanki
białego winakilka świeżych listków
rukoli lub drobnego
szpinakupieprz czarny mielonyWykonanie:-W płaskim naczyniu zagotować ok. 3 szklanki
wody.-Dodać
cukier, sok wyciśnięty z
pomarańczy,
wino, 1/2 łyżeczki startego
imbiru i gotować na małym ogniu ok.6 min / mieszając powstały
syrop od czasu do czasu drewniana łyżką/.-Umytą
gruszkę pokroić wzdłuż na plastry.-Cztery środkowe plasterki umieścić w gorącym
syropie i gotować ok.4-5 minut.-Podgotowane
gruszki przełożyć na talerzyk do przestudzenia.- Do
syropu włożyć umytą, sparzoną , pozbawiona białych części i pokrojoną w cieniutkie paseczki
skórkę pomarańczową, gotować ok.2 min ,odsączyć z
syropu /syrop można wykorzystać do przygotowania napoju/.-
Serek pleśniowy połączyć z
mascarpone, doprawić delikatnie świeżo zmielonym
pieprzem.

-przygotować ciasto:-Pokruszone
drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać szczyptę
cukru i
oliwę, wymieszać.-
Mąkę przesypać do miski , wlać przygotowany płyn i wyrobić drewnianą łyżką.-Dodać
sól ,wymieszać , przełożyć na obsypany
mąką blat i energicznie zagnieść ręką ciasto /ok.3-4 minuty/.-Gładkie i elastyczne ciasto uformowane w kulę przełożyć do miski nasmarowanej
oliwą , przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.-Po upływie ok. 40 min, kiedy ciasto podwoi swoją objętość , przełożyć je na naoliwioną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i dłońmi rozprowadzić po dnie formując prostokąt o grubości ok.4-5 mm. Brzegi powinny być nieco wyższe niż spód.

-
Sery rozprowadzić na wierzchu ciasta pozostawiając wolne brzegi.-Nałożyć plasterki
gruszek , połówki
orzechów i
skórkę pomarańczową.-Ciasto odstawić na ok. 15 minut.-Nagrzać piekarnik do temp.220 st.C i wstawić przygotowaną pizzę.-Piec ok.15 min .-Lekko przyrumienioną pizzę wyjąć z piekarnika, o zdobić świeżymi listkami
rukoli i pokroić.
