Wykonanie

pizza mniej rozpowszechniona w Polscea zdecydowanie powinnaSkładniki (3 małe pizzy):~1 szkl
mąki pszennej~1 szkl
mąki pełnoziarnistej~2 łyżki
oliwy~20 g świeżych
drożdży~100 ml ciepłej
wody~łyżeczka
soli~łyżeczka
cukru~sól morska~dowolne dodatki:
bazylia,
pomidory,
rukola, itp.

Wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w wodzie po chwili dodajemy
sól,
cukier,łyżkę
oliwy i po szklance
mąki.Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na min 40 minut.Dzielimy na 3 części, rozciągamy na troszkę grubsze placki i odstawiamy na 10-15 minutWłączamy piekarnik na 250 stopni.Możemy ją tylko pokropić
oliwą i oprószyć
solą morską.piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.Po wyjęciu jest gotowa,Ja dodatkowo po upieczeniu dodaję świeżą
bazylię lub
rukolę i
parmezan w płatach.Polewam
oliwą :)mmmmmmmmmmmmmm....

Można, jak pokazane jest na innej pizzy wyłożyć na
oliwę pomidorki i
cebulę(piec tak samo)

Zamiast
pomidorów lub samej
oliwy,smaruję sosem (z tym że to już bianca nie jest :)) i układam cieniutko pokrojoną
cukinię i oprószam
solą :)Do wyboru :)