Wykonanie

Pyszna, sycąca zapiekanka ze
szpinakiem i
szynką gotowaną.Trochę kaloryczna jak wszystkie tego typu dania, ale nie
jada się jej przecież codziennie.

A o to kolejna propozycja na moje ulubione danie: lasagne .Składniki:250 g płatów
makaronu lasagneok. 100 g
startego sera parmezan/do posypania/nadzienie:

800 g
świeżego szpinaku200g
żółtego sera4 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól i
pieprz do smaku200 g
gotowanej szynkisos beszamelowy:600 ml
mleka50 g
masła3 łyżki
mąki1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuWykonanie:Płaty lasagne podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
oleju /zapobiega zlepianiu się ciasta/.Przelać zimną
wodą i wysuszyć.Rozłożyć na czystej ściereczce.Jeśli producent
makaronu zaleca inny sposób przygotowania to należy się do niego dostosować.
Szpinak oczyścić, umyć.Wrzucić na moment do wrzątku, odcedzić, przelać zimną
wodą, pokroić ,a następnie podsmażyć na
maśle .Dodać przeciśnięty
czosnek, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i dodać
ser pokrojony w kostkę.Przygotować
sos beszamelowy.W rondelku rozgrzać
masło, dodać
mąkę, dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką konsystencję. N astępnie dodać
mleko. Przez cały czas gotowania/na wolnym ogniu/ sos dokładnie mieszać drewnianą łyżką lub rózgą aby nie utworzyły się grudki.Dodać
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową . Kiedy sos zgęstnieje odstawić z ognia.Naczynie do zapiekania posmarować
masłem, a następnie wlać na spód kilka łyżek beszamelu.Układać dowolnie warstwami wszystkie składniki.Na beszamel układamy płaty
makaronu, plastry
szynki,warstwę
szpinaku i tak do wyczerpania składników.Każdą warstwę polać porcją
sosu beszamelowego i posypać tartym
parmezanemOstatnią warstwę zalać sosem .Przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 stopni i piec przez40-45 min. Pod koniec pieczenia posypać startym
parmezanem.Po upieczeniu polałam wierzch dodatkowo cienką warstwą sosu /ugotowałam za dużo /.