ßßß Cookit - przepis na Muszle makaronowe ze szpinakiem i mozzarellą

Muszle makaronowe ze szpinakiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

« Kurczak z mango na ostro
Szybko z patelni – świderki z pieczarkami »
Propozycja nie tylko dla wegetarian. Jest prosto, smacznie, na możliwości każdego
Takie muszelki pasują zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Są niezwykle aromatyczne!
Składniki:
– 10 muszli makaronowych
– paczka sera mozzarella wiórki
ser mozzarella kulka
– garść żółtego startego sera
Szpinak:
– paczka świeżego szpinaku
– łyżka soku z cytryny
– kilka ząbków czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
– łyżka masła
Sos beszamelowy:
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– szklanka mleka
– łyżka soku z cytryny
– szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Obgotowujemy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, po chwili dodając szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż ze szpinaku wyparuje woda. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz. Czekamy, aż szpinak wystygnie i dodajemy do niego wiórki sera mozzarella. Nadziewamy muszle i kładziemy na ich wierzch dodatkowo kawałki białej mozzarelli. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Sos beszamelowy
Rozgrzewamy masło, po czym dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Po chwili dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos z minuty na minutę będzie gęstniał. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką, solą oraz pieprzem – mieszając. Kiedy będzie miał gęstość jogurtu naturalnego możemy polać nim muszle. Istotne, aby każdy skrawek makaronu był polany, abyśmy uniknęli twardych kawałków makaronu.
Posypujemy żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze koło 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/03/muszle-makaronowe-ze-szpinakiem-i-mozzarella