Wykonanie
«
Kurczak z
mango na ostroSzybko z patelni – świderki z
pieczarkami »Propozycja nie tylko dla wegetarian. Jest prosto, smacznie, na możliwości każdegoTakie muszelki pasują zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Są niezwykle aromatyczne!

Składniki:– 10 muszli
makaronowych– paczka
sera mozzarella wiórki–
ser mozzarella kulka– garść żółtego
startego seraSzpinak:– paczka
świeżego szpinaku– łyżka
soku z cytryny– kilka ząbków
czosnku– szczypta
gałki muszkatołowej–
sól i
pieprz– łyżka
masłaSos beszamelowy:– łyżka
masła– 2 łyżki
mąki– szklanka
mleka– łyżka
soku z cytryny– szczypta
gałki muszkatołowej–
sól i
pieprz
Obgotowujemy
makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy
szpinak. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy drobno posiekany
czosnek, po chwili dodając
szpinak. Doprawiamy
gałką muszkatołową. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż ze
szpinaku wyparuje
woda. Dodajemy
sok z cytryny oraz
sól i
pieprz. Czekamy, aż
szpinak wystygnie i dodajemy do niego wiórki
sera mozzarella. Nadziewamy muszle i kładziemy na ich wierzch dodatkowo kawałki białej
mozzarelli. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Sos beszamelowyRozgrzewamy
masło, po czym dodajemy
mąkę cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Po chwili dodajemy
mleko, cały czas mieszając. Sos z minuty na minutę będzie gęstniał. Doprawiamy
sokiem z cytryny, gałką,
solą oraz
pieprzem – mieszając. Kiedy będzie miał gęstość
jogurtu naturalnego możemy polać nim muszle. Istotne, aby każdy skrawek
makaronu był polany, abyśmy uniknęli twardych kawałków
makaronu.Posypujemy
żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze koło 180 stopni.Smacznego!