ßßß
Składniki:– 10 muszli makaronowych– paczka sera mozzarella wiórki– ser mozzarella kulka– garść żółtego startego seraSzpinak:– paczka świeżego szpinaku– łyżka soku z cytryny– kilka ząbków czosnku– szczypta gałki muszkatołowej– sól i pieprz– łyżka masłaSos beszamelowy:– łyżka masła– 2 łyżki mąki– szklanka mleka– łyżka soku z cytryny– szczypta gałki muszkatołowej– sól i pieprz
Obgotowujemy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, po chwili dodając szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż ze szpinaku wyparuje woda. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz. Czekamy, aż szpinak wystygnie i dodajemy do niego wiórki sera mozzarella. Nadziewamy muszle i kładziemy na ich wierzch dodatkowo kawałki białej mozzarelli. Układamy w żaroodpornym naczyniu.Sos beszamelowyRozgrzewamy masło, po czym dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Po chwili dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos z minuty na minutę będzie gęstniał. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką, solą oraz pieprzem – mieszając. Kiedy będzie miał gęstość jogurtu naturalnego możemy polać nim muszle. Istotne, aby każdy skrawek makaronu był polany, abyśmy uniknęli twardych kawałków makaronu.Posypujemy żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze koło 180 stopni.Smacznego!