Wykonanie

Wracają upały. I ani mi w głowie ciasta z masami. W
sumie to miałam dziś nic nie piec ale zrobiłam mały spontan i wyszedł taki comber. Bardzo smaczny, wilgotny, przepełniony
bakaliami. Swoją konsystencję zawdzięcza dodanemu do ciasta dżemowi porzeczkowemu. Takie ciasto na szybko do
herbatki. W piekarniku
siedzi jeszcze murzynek z
jabłkami a na swoją kolej czekają już
kurczak faszerowany i pasztet z
brokułami. A miałam
mieć dziś wolne.... Korzystam więc z chwili przerwy i zapraszam na kawałek ciasta.Składniki:190 g
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao3
jajka4 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka i 1 łyżka
mąki4 łyżki
mlekagarść posiekanych suszonych
śliwekgarść posiekanych
orzechówgarść
rodzynekdo dekoracji:czarne i
czerwone porzeczki50 g pastylek
czekoladowychMasło,
cukier,
mleko i
kakao zagotować, wystudzić.
Białka ubić na sztywno. Dodać
żółtka,
dżem, masę
kakaową,
mąkę z proszkiem i zmiksować. Wsypać
bakalie, wymieszać. Przelać do foremki na comber lub keksówki i piec około 40 minut w 170*C. Przestudzić. Pastylki
czekoladowe rozpuścić w kąpieli
wodnej, polać ciasto. Udekorować
porzeczkami.