ßßß
Wracają upały. I ani mi w głowie ciasta z masami. W sumie to miałam dziś nic nie piec ale zrobiłam mały spontan i wyszedł taki comber. Bardzo smaczny, wilgotny, przepełniony bakaliami. Swoją konsystencję zawdzięcza dodanemu do ciasta dżemowi porzeczkowemu. Takie ciasto na szybko do herbatki. W piekarniku siedzi jeszcze murzynek z jabłkami a na swoją kolej czekają już kurczak faszerowany i pasztet z brokułami. A miałam mieć dziś wolne.... Korzystam więc z chwili przerwy i zapraszam na kawałek ciasta.Składniki:190 g masła1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao3 jajka4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka i 1 łyżka mąki4 łyżki mlekagarść posiekanych suszonych śliwekgarść posiekanych orzechówgarść rodzynekdo dekoracji:czarne i czerwone porzeczki50 g pastylek czekoladowychMasło, cukier, mleko i kakao zagotować, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka, dżem, masę kakaową, mąkę z proszkiem i zmiksować. Wsypać bakalie, wymieszać. Przelać do foremki na comber lub keksówki i piec około 40 minut w 170*C. Przestudzić. Pastylki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Udekorować porzeczkami.