ßßß Cookit - przepis na comber porzeczkowy z bakaliami

comber porzeczkowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Wracają upały. I ani mi w głowie ciasta z masami. W sumie to miałam dziś nic nie piec ale zrobiłam mały spontan i wyszedł taki comber. Bardzo smaczny, wilgotny, przepełniony bakaliami. Swoją konsystencję zawdzięcza dodanemu do ciasta dżemowi porzeczkowemu. Takie ciasto na szybko do herbatki. W piekarniku siedzi jeszcze murzynek z jabłkami a na swoją kolej czekają już kurczak faszerowany i pasztet z brokułami. A miałam mieć dziś wolne.... Korzystam więc z chwili przerwy i zapraszam na kawałek ciasta.
Składniki:
190 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 jajka
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka i 1 łyżka mąki
4 łyżki mleka
garść posiekanych suszonych śliwek
garść posiekanych orzechów
garść rodzynek
do dekoracji:
czarne i czerwone porzeczki
50 g pastylek czekoladowych
Masło, cukier, mleko i kakao zagotować, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka, dżem, masę kakaową, mąkę z proszkiem i zmiksować. Wsypać bakalie, wymieszać. Przelać do foremki na comber lub keksówki i piec około 40 minut w 170*C. Przestudzić. Pastylki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Udekorować porzeczkami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/comber-porzeczkowy-z-bakaliami.html