Wykonanie
Czekoladowe muffiny są oczywiście pyszne same w sobie, ale tym razem dla urozmaicenia i wzbogacenia ich smaku dodałam
suszone śliwki. Te nie rzucające się w oczy, ale wyraźne w smaku
bakalie bardzo tu pasują. Podkreślają dość ciężki
kakaowy klimat muffinek a jednocześnie stanowią miłe urozmaicenie dzięki swej kwaskowatości. Polecam do szklanki
mleka albo do kubka porannej
kawy, mi smakowało z Inką. A najlepiej to
weźcie jeszcze taką muffinkę do pracy czy szkoły i naróbcie wszystkim smaku! ;)

Składniki (na 12 sztuk):2 szklanki
mąki2-3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mleka2
jajka rozmącone100 g
masła roztopionegookoło 20 suszonych
śliwek50-70 g
groszków z ciemnej
czekolady lub posiekanej
czekoladyPrzygotowanie:Suche składniki wymieszać dokładnie dorzucając pokrojone
suszone śliwki czekoladowe groszki. Mokre składniki wymieszać dobrze w osobnym naczyniu. Następnie wymieszać suche składniki z mokrymi używając jedynie łyżki, tylko do momentu połączenia się składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i obsypać
bułka tartą czy
kaszą manną. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200°C, warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.

