ßßß
Już nie raz przekonałam się o tym, że przepisy siostry Anastazji są niezawodne i zawsze zachwycają. Przeglądając jej książki można się przerazić, bo ciasta są wysokie, mają po kilka warstw i wyglądają na bardzo skomplikowane. Owszem, są czasochłonne i nie są tanie, ale wcale nie trudne. A efekt murowany. Tego przekładańca zrobiłam na roczek córeczki i to własnie on miał największe wzięcie. Śliwki moczone w wódce, czekolada i orzechy włoskie tworzą obłędną całość. Polecam spróbować!* przepis pochodzi z książki "100 nowych ciasta siostry Anastazji", podpatrzyłam go także na blogu http://ciasteczkowy-potwor.pl/posts/lacki-przekladaniec* zmieniłam proporcje kremu, tak aby był mniej tłusty, oraz zmieniłam sposób dodania śliwek (szczegóły w przepisie)Składniki: na ciemny biszkopt:6 jaj3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki maki pszennej2-3 łyżeczki kakaoZ podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. na ciasto orzechowe:25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich5 jaj1 szklanka cukru1 łyżka miodu1 łyżka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaOddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. na śliwki:400 g suszonych śliwek100 g rodzynek250 ml wódkiŚliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. na krem:3,5 szklanki mleka1 szklanka cukru5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego3 łyżki mąki pszennej2,5 łyżki maki ziemniaczanej250 g masłaZ mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń. Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać.Składanie ciasta:biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa na polewę:100 g gorzkiej czekolady100 mlecznej czekolady1/5 szklanki mlekaCzekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto.Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami.