Wykonanie

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z
boczkiem i
pieczarkami. Dodatkowo posypałam je
serem i
oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z
sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.*wyszło mi 7 dużych
bułekSkładniki: na ciasto:500 g
mąki50 g
smalcu50 g
cukru1 mała łyżeczka
soli30 g
drożdży1 szklanka letniej
wody na nadzienie:400 g
pieczarek1 duża
cebula1
kiełbasa150 g
boczku wędzonego1 ząbek
czosnkusólpieprz na wierzch:100 g
żółtego sera w kawałku1
jajko1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki
suszonych pomidorów z
bazylią i
czosnkiem (w słoiczku Kamis)
Mąkę przesiać. W połowie
wody rozpuścić
drożdże, dodać do
mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do
drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz:
pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Boczek pokroić w kostkę,
cebulę w piórka,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż
woda z
pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto formując
bułki. Ułożyć je na blaszce i posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z
przyprawami i posypać
bułki. piec w 190*C z termoobiegiem przez około 25 minut.

