ßßß Cookit - przepis na bułki z farszem pieczarkowym

bułki z farszem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.
*wyszło mi 7 dużych bułek
Składniki: na ciasto:
500 g mąki
50 g smalcu
50 g cukru
1 mała łyżeczka soli
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody na nadzienie:
400 g pieczarek
1 duża cebula
1 kiełbasa
150 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz na wierzch:
100 g żółtego sera w kawałku
1 jajko
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis)
Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto formując bułki. Ułożyć je na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z przyprawami i posypać bułki. piec w 190*C z termoobiegiem przez około 25 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/buki-z-farszem-pieczarkowym.html