Wykonanie

W górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą
białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do
wywaru nie dodaje
mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.Składniki:2 litry
wywaru warzywnegoszklanka
białej fasoli3-4
buraczki czerwone
marchewka ( z
wywaru)
liście lauroweziele angielskiepieprz ziarnisty1 łyżka
octu1 łyżka
cukrusól i
pieprzkoperek1 łyżeczka
majerankuząbek
czosnkuFasolę zalać zimną
wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować.
Buraki pokroić, zalać
wodą, dodać
cukier,
sól,
ocet, ziele i
liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do
bulionu dodać
fasolę razem z
wywarem i barszczyk. Dodać starty
czosnek,
marchewkę,
majeranek i doprawić do smaku. Podawać z
ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.