ßßß Cookit - przepis na wigilijny barszcz z fasolą

wigilijny barszcz z fasolą

nazwa

Wykonanie

W górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.
Składniki:
2 litry wywaru warzywnego
szklanka białej fasoli
3-4 buraczki czerwone
marchewka ( z wywaru)
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól i pieprz
koperek
1 łyżeczka majeranku
ząbek czosnku
Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/wigilijny-barszcz-z-fasola.html