Wykonanie
Barszcz czerwony to ulubiona potrawa/zupa mojego
męża, najlepiej podany z krokietem, robię średnio raz na miesiąc, bywa również tak, iż na prośbę połówka zrobię częściej.Sposób robienia barszczu, który Wam za chwilę opiszę zdradziła mi jedna z doświadczonych kucharek. Zawdzięczam tej osobie wiele wspaniałych rozwiązań, z tzw "starej szkoły" a mimo technologicznego rozwoju te metody sprawdzają się po dziś dzień ;)

Składniki:1,5 litra
Bulionu drobiowego lub wieprzowego (u mnie drobiowy)*2 kg
buraków2 - 3 ząbki
czosnku2
liście laurowe2-3 kulki
ziela angielskiego3 łyżki
octu (
potem doprawiamy do smaku dodając jeszcze odrobinę)5 - 6 łyżek
cukrusól,
pieprz do smaku
lubczyk
Wykonanie:
Buraki płuczemy osuszamy, odcinany końcówki, kroimy w plastry przekładając do garnka.Zasypujemy 4 łyżkami
cukru, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
czosnek - odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Buraki puszczą sok...Po wspomnianym wyżej czasie,
buraki zalewamy
wodą, tyle, aby ledwo je przykrywała.Przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu, gdy
buraki będą jasne przelewamy
wodę z nich do gorącego
bulionu.Dodajemy
ocet,
cukier,
lubczyk,
sól,
pieprz, próbujemy, możemy dodać w/g własnego smaku więcej
octu,
cukru czy
pieprzu lub
soli.* Jeżeli barszcz robimy na Święta Bożego Narodzenia, najlepiej użyć
wywaru warzywnego ;)