ßßß
Składniki:1,5 litra Bulionu drobiowego lub wieprzowego (u mnie drobiowy)*2 kg buraków2 - 3 ząbki czosnku2 liście laurowe2-3 kulki ziela angielskiego3 łyżki octu ( potem doprawiamy do smaku dodając jeszcze odrobinę)5 - 6 łyżek cukrusól, pieprz do smakulubczyk
Wykonanie:Buraki płuczemy osuszamy, odcinany końcówki, kroimy w plastry przekładając do garnka.Zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek - odstawiamy na co najmniej 2 godziny.Buraki puszczą sok...Po wspomnianym wyżej czasie, buraki zalewamy wodą, tyle, aby ledwo je przykrywała.Przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu, gdy buraki będą jasne przelewamy wodę z nich do gorącego bulionu.Dodajemy ocet, cukier, lubczyk, sól, pieprz, próbujemy, możemy dodać w/g własnego smaku więcej octu, cukru czy pieprzu lub soli.* Jeżeli barszcz robimy na Święta Bożego Narodzenia, najlepiej użyć wywaru warzywnego ;)