Wykonanie
Kapary odkryłam zupełnie przypadkowo i pierwszy raz miałam okazję ich spróbować w diametralnie innym daniu - jako jeden z dodatków do tatara (którego ubóstwiam i być może zaprezentuję w którymś z późniejszych postów). Ale nie o tym....
Polędwiczki wieprzowe "chodziły za mną" już od dawna i w końcu dopadły mnie przy stoisku mięsnym w PiP:)W związku z tym, że (w opinii Mistrza) ostatnimi czasy przeginałam trochę z
zielonym pieprzem (efekt radości z nowego młynka:)) postanowiłam okraszyć
mięso sosem
śmietanowo -
kaparowym.Jakby kombinacji było mi mało - proponuję
owocowo - warzywną
sałatkę z
avocado,
jabłkiem i
arbuzem.
Składniki:(porcja standardowo dla 2 osób)500 g
polędwicy wieprzowej4
ziemniakisólpieprz2-3 łyżki
oleju np.
słonecznikowegosos
kaparowy:200 ml
śmietanki 18% lub 12% (jak
śmietanka tzn. słodka)garść
kaparów (ja wybrałam te w zalewie octowej)łyżka
oliwy z oliwekszczypta
zielonego pieprzu (a jednak:))
sałatka:4 duże liście
sałaty lodowej0,5 dużego
pomidora0,25 średniego zielonego
ogórka1/8
jabłka0,5
avocado1 plaster z 0,25
arbuza (pokrojony w kostkę
mieści się w garści)sok z 0,25
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
wodyszczypta
słodkiej paprykiszczypta
ziół prowansalskichsólPrzygotowanie:Ugotuj
ziemniaki "w mundurkach".Umyj i osusz
mięso. Pokrój
polędwicę na plastry szerokości ok. 2 cm.Rozgnieć
mięso palcami (nie polecam rozbijania polędwiczek tłuczkiem - ten zabieg może się okazać zbyt agresywny).Dopraw
mięso solą i
pieprzem.Rozgrzej
olej na patelni. Podsmaż
mięso (na średnim "ogniu") aż się zrumieni - ok. 3-5 min. z każdej strony.sos
kaparowy:Rozgrzej
oliwę w małym garnku lub na patelni. Podsmaż na nim ok. 0,5 min.
kapary. (Nie można ich smażyć zbyt długo, bo stracą swój smak).Dodaj szczyptę
zielonego pieprzu. Smaż na najmniejszym "ogniu".Powoli dodawaj
śmietankę i cały czas energicznie mieszaj aż sos zgęstnieje. (Polecam mieszać cały czas - zmniejsza to ryzyko ścięcia się
śmietany. W moim przypadku jak tylko odchodzę od garnka zrobić coś innego w tzw. międzyczasie, od razu zaczyna kipieć i robi się "
serek").Sos gotowy!
sałatka:Umyj i osusz wszystkie
owoce i warzywa.Porwij
sałatę.Pokrój
pomidor,
ogórek i
arbuza w kształt zbliżony do kostki 2 cm x 2 cm.Pokrój
avocado i
jabłko w cienkie plasterki.
Skrop wszystko
sokiem z cytryny (przeciwdziała odbarwieniu się
avocado).Wymieszaj wszystko w misce.W szklance wymieszaj
wodę z
oliwą. Dodaj
paprykę,
zioła prowansalskie i
sól. Wymieszaj.
Skrop sałatkę sosem.Ready, steady go!