ßßß Cookit - przepis na Gotowanie z fretką: Omurice

Gotowanie z fretką: Omurice

nazwa

Wykonanie

Omurice czy omuraisu to omlet z ryżem. Wbrew pozorom jest to dalej kuchnia japońska, mimo, że danie jest raczej we francuskim klimacie.
Omlet przygotowałam razem z Michałem, Mirabelką, Maggie, Panną Malwinną, Pluskotką, Shinju i Emmą na zakończenie akcji "Kuchnia japońska". wszyscy gotowalismy z przepisu, który możecie obejrzeć, kiedy klikniecie na "czytaj dalej".
W moim omurice ryż jest zabarwiony kurkumą (taki został po obiedzie). nie ma też pomidorów z puszki, ale jest ketchup. I w związku z tym, że gotowałam go dla siebie nie ma w nim żadnego mięsa. żeby wynagrodzić sobie stratę białka wrzuciłam do środka czerwoną paprykę.
Problem miałam tylko ze zwierzęciem. Chciałam się trzymać klimatu z filmu, a tam babka gotuje razem z pieskiem. Ja nie posiadam psa, a sąsiad miał do dyspozycji tylko owczarka niemieckiego. Naprawdę, byłam gotowa go przygarnąć , ale nie mam tak dużego stołu.
Na bezrybiu i rak ryba. Moja fretka zawsze towarzyszy mi podczas porannego gotowania. Na szczęście omurice zrobiłam sobie na śniadanie. Pozwoliłam fretce zostać w kuchni i załapać się na jedno zdjęcie.
Proszę o wyrozumiałość, Niunia miała tremę!
Składniki (na jedną porcję):
40g ryżu (może być trochę ugotowanego ryżu z resztek)
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1/4 czerwonej papryki
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
30g mrożonego groszku
sól, pieprz,olej (do smażenia)
1 liść laurowy
Ryż ugotować. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju (najlepiej na średniej patelni). Dodać pokrojoną paprykę, ryż, liść laurowy, mrożony groszek i 1/4 szklanki wody. Gotować, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.Następnie wlać dwie łyżki ketchupu i usunąć liść laurowy. Podgrzewać przez chwilę.
2 jajka
olej
sól, pieprz, kurkuma
Jajka rozkłócić, dodać przyprawy i usmażyć omlet (na większej patelni). Następnie, rozłożyć na omlecie ryżowy farsz i zawinąć (jak Pani na filmie w 4:17)
Podałam ze szpinakiem podduszonym z cebulą, czosnkiem i pieczarkami (bo zapomniałam dodać do farszu)
Inne japońskie danie na tym blogu to mochi z syropem sojowym .
Przepis przygotowany z myślą o zakończeniu akcji "Kuchnia japońska"
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/03/gotowanie-z-fretka-omurice.html