Wykonanie
Omurice czy omuraisu to omlet z
ryżem. Wbrew pozorom jest to dalej kuchnia japońska, mimo, że danie jest raczej we francuskim klimacie.Omlet przygotowałam razem z Michałem, Mirabelką,
Maggie, Panną Malwinną, Pluskotką, Shinju i Emmą na zakończenie akcji "Kuchnia japońska". wszyscy gotowalismy z przepisu, który możecie obejrzeć, kiedy klikniecie na "czytaj dalej".W moim omurice
ryż jest zabarwiony
kurkumą (taki został po obiedzie). nie ma też
pomidorów z puszki, ale jest
ketchup. I w związku z tym, że gotowałam go dla siebie nie ma w nim żadnego
mięsa. żeby wynagrodzić sobie stratę
białka wrzuciłam do środka
czerwoną paprykę.Problem miałam tylko ze zwierzęciem. Chciałam się trzymać klimatu z filmu, a tam babka gotuje razem z
pieskiem. Ja nie posiadam psa, a sąsiad miał do dyspozycji tylko owczarka niemieckiego. Naprawdę, byłam gotowa go przygarnąć , ale nie mam tak dużego stołu.Na bezrybiu i rak
ryba. Moja fretka zawsze towarzyszy mi podczas porannego gotowania. Na szczęście omurice zrobiłam sobie na śniadanie. Pozwoliłam fretce zostać w kuchni i załapać się na jedno zdjęcie.Proszę o wyrozumiałość, Niunia miała tremę!Składniki (na jedną porcję):40g
ryżu (może być trochę ugotowanego
ryżu z resztek)2 łyżki
ketchupu1/2 łyżeczki
przyprawy uniwersalnej1/4
czerwonej papryki1/4
cebuli1 ząbek
czosnku30g mrożonego
groszkusól,
pieprz,
olej (do smażenia)1
liść laurowyRyż ugotować.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać i podsmażyć na
oleju (najlepiej na średniej patelni). Dodać pokrojoną
paprykę,
ryż,
liść laurowy, mrożony
groszek i 1/4 szklanki
wody. Gotować, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.Następnie wlać dwie łyżki
ketchupu i usunąć
liść laurowy. Podgrzewać przez chwilę.2
jajkaolejsól,
pieprz,
kurkumaJajka rozkłócić, dodać
przyprawy i usmażyć omlet (na większej patelni). Następnie, rozłożyć na
omlecie ryżowy farsz i zawinąć (jak Pani na filmie w 4:17)Podałam ze
szpinakiem podduszonym z
cebulą,
czosnkiem i
pieczarkami (bo zapomniałam dodać do farszu)Inne japońskie danie na tym blogu to mochi z
syropem sojowym .Przepis przygotowany z myślą o zakończeniu akcji "Kuchnia japońska"