Wykonanie
Soja dostarcza pełnowartościowego
białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Dziś zagości w moim domu pod postacią kotletów mielonych.Składniki:200 g. ziaren soi2
jajka1
cebula2 ząbki
czosnku1
papryka czerwonaolej do smażenia
Przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
majeranek,
oregano,
bazylia.Wykonanie:
Dzień wcześniej namoczyć ziarna soi. Co najmniej 6 godzin przed gotowaniem. Odlać
wodę zalać świeżą
wodą. Postawić na ogniu i gotować do miękkości.Kiedy
soja będzie już miękka odcedzić.Blenderem zmiksować.Wbić
jajka.Przecisnąć przez praskę
czosnek i dodać do zmiksowanej soi.
Cebulę posiekać zeszklić na
oleju razem z pokrojona w drobną kostkę
papryką.Dodać do masy. Doprawić do smaku
solą i
przyprawami.Podzielić masę na dwie równe części. Jedna cześć przysmażyć na patelni. i dodać do masy “surowej masy”Uformować kotleciki i smażyć na patelni.Smaczne są z
sosem pomidorowym czy z
keczupem