ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie zupę z pieczonych warzyw ? Przyznam, że od tamtej pory robiłam ją chyba z milion razy. Należy do grona naszych ulubionych zup. Tym razem naszła mnie ochota na danie z makaronem, z równie aromatycznym jak zupa sosem. Z dodatkiem sera tworzy fantastyczne danie obiadowe, które jest smaczne na ciepło i na zimno. Polecam wszystkim zapracowanym, spragnionym aromatycznych obiadów :)
Składniki (na solidne dwie porcje lub średnie 3):
- 1/2 opakowania ulubionego makaronu (użyłam makaronu Rurki),
- 2 małe ziemniaki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 2 duże cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- ser żółty do posypania,
- olej (może być smakowy, np. z dodatkiem papryczki chili),
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (najlepiej 1-2 wyciśnięte ząbki), bazylia, oregano, papryka ostra, lubczyk.
Warzywa obieramy, kroimy na podobnej wielkości kawałki. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami (solidnie), polewamy olejem (można 1 łyżeczkę z papryczką i 1 łyżkę zwykłego), mieszamy. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w naczyniu pod przykryciem. Po upieczeniu umieszczamy w blenderze, dodajemy koncentrat (1-2 łyżki) i miksujemy na gładki sos. Ewentualnie podlewamy wodą.W tym czasie gotujemy makaron al dente. Sos umieszczamy na patelni (głębszej), podgrzewamy. Dodajemy trochę wody, by nie był tak gęsty jak pasta. Po ugotowaniu makaronu, dodajemy go do sosu, nie przerywając podgrzewania (najlepiej dodać trochę wody z gotowania makaronu). Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Przyprawiamy do smaku - w razie potrzeby. Posypujemy serem (startym) i podajemy. Następnego dnia, po podgrzaniu jest bardzo gęsty, ale równie smaczny. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/makaron-z-sosem-z-pieczonych-warzyw.html