Wykonanie
Pamiętacie zupę z pieczonych warzyw ? Przyznam, że od tamtej
pory robiłam ją chyba z milion
razy. Należy do
grona naszych ulubionych zup. Tym razem naszła mnie ochota na danie z
makaronem, z równie aromatycznym jak zupa sosem. Z dodatkiem
sera tworzy fantastyczne danie obiadowe, które jest smaczne na ciepło i na zimno. Polecam wszystkim zapracowanym, spragnionym aromatycznych obiadów :)

Składniki (na solidne dwie porcje lub średnie 3):- 1/2 opakowania ulubionego
makaronu (użyłam
makaronu Rurki),- 2 małe
ziemniaki,- 1/2
czerwonej papryki,- 1
pietruszka,- 2
marchewki,- 1/4 główki
białej kapusty,- 2 duże
cebule,-
koncentrat pomidorowy,-
ser żółty do posypania,-
olej (może być smakowy, np. z dodatkiem
papryczki chili),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek (najlepiej 1-2 wyciśnięte ząbki),
bazylia,
oregano,
papryka ostra,
lubczyk.Warzywa obieramy, kroimy na podobnej wielkości kawałki. Przyprawiamy wszystkimi
przyprawami (solidnie), polewamy
olejem (można 1 łyżeczkę z papryczką i 1 łyżkę zwykłego), mieszamy. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w naczyniu pod przykryciem. Po upieczeniu umieszczamy w blenderze, dodajemy koncentrat (1-2 łyżki) i miksujemy na gładki sos. Ewentualnie podlewamy
wodą.W tym czasie gotujemy
makaron al dente. Sos umieszczamy na patelni (głębszej), podgrzewamy. Dodajemy trochę
wody, by nie był tak gęsty jak pasta. Po ugotowaniu
makaronu, dodajemy go do sosu, nie przerywając podgrzewania (najlepiej dodać trochę
wody z gotowania
makaronu). Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Przyprawiamy do smaku - w razie potrzeby. Posypujemy
serem (startym) i podajemy. Następnego dnia, po podgrzaniu jest bardzo gęsty, ale równie smaczny. Smacznego!