ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Bigos doskonale syci . Mo żna go przygotować na wiele sposobów, za każdym razem zmieniając nieco dodatki. Znam różne wersje bigosu, ale ostatnio zrobiłam z samym mięsem i grzybami. Nie robię go zbyt często, najczęściej na Święta lub w okresie jesienno-zimowym.
ok. 500 g kiszonej kapusty
ok. 500 g białej kapusty
ok. 400 g mięsa gulaszowego (np. z łopatki, od szynki)
2 cebule
garść suszonych grzybów
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
kilka plastrów wędzonego boczku
przyprawy (2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, szczypta kminku w całości, szczypta ostrej papryki i czosnku suszonego, trochę majeranku i przyprawy do bigosu, świeżo zmielony pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka bulionu na żeberkach Winiary(opcjonalnie)
oliwa do smażenia
1. Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia.
2. Mięso i boczek pokroić w małą kostkę, obsmażyć dokładnie na patelni, na rozgrzanej oliwie, mieszając od czasu do czasu.
3. Do dużego garnka wlać 1 szklankę wrzątku, dodać sos sojowy, przełożyć mięso z patelni, przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, a w razie potrzeby dolać trochę wody.
4. Następnie dodać posiekaną w cienkie paski białą kapustę i gotować przez kilkanaście minut.
5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
5. Do garnka dodać kiszoną kapustę (dokładnie przepłukaną pod zimną wodą i odciśniętą), podsmażoną cebulę, namoczone grzyby, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy.
6. Wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając i pilnując czy nie przywiera do dna garnka (ewentualnie dolać trochę wody i jeszcze przyprawić według uznania).
Bigos jest najsmaczniejszy, gdy po przestudzeniu zostanie ponownie podgrzany.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/12/bigos.html