Wykonanie
Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo
ziół , warzyw ,
mięska również .Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.

Składniki1/2 małej główki
kapusty1 duża
marchew2
cebule1
pietruszka4-5 ząbków
czosnku2-3
ziemniaki (nie koniecznie)20-30 dkg
łopatki lub
karkówki1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy1 łyżeczka
kminkusól pieprz do smaku1/2 szklanki
oliwyWykonanieKrok 1 Umytą
kapustę posiekać , odstawić.Krok 2 Umytą i obraną
marchew ,
pietruszkę,
ziemniaki pokroić w słupki ,
cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekaćKrok 3
Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .Krok 4 Do garnka wlać
olej , rozgrzać , podsmażyć
mięso , jak się zrumieni, dodać
cebulę ,smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3minut.'Krok 5 Do garnka wlać
wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodaćpokrojoną
kapustę , zamieszać , dodać
kminek ,rozgniecione ziarna
kolendry. Gotowaćaż
kapusta zmięknieKrok 6 Dodać
sól,
pieprz ,
zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .Posypać posiekana
pietruszką.Można zaprawić
śmietaną , lub
jogurtem ,