ßßß
Składniki1/2 małej główki kapusty1 duża marchew2 cebule1 pietruszka4-5 ząbków czosnku2-3 ziemniaki (nie koniecznie)20-30 dkg łopatki lub karkówki1 łyżka majeranku1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki ziaren gorczycy1 łyżeczka kminkusól pieprz do smaku1/2 szklanki oliwyWykonanieKrok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.Czosnek obrać drobno posiekaćKrok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3minut.'Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodaćpokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotowaćaż kapusta zmięknieKrok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .Posypać posiekana pietruszką.Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,