Wykonanie
Może to obiad który jest mało wykwintny , ale na pewno który bardzo lubię . I ty nie mam na myśli
mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma kluski kładzione .Uwielbiam je
moge je jeść ze skwarkami,
bułka tartą ,
mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują .Chociaż raz spotkałam je w restauracji z
sosem beszamelowym , chyba jest to jedyny sos który nie pasuje do tych klusek Przynajmniej ja mam takie wrażenie .
Składniki na 4 porcje klusek1/2 kg
mąki2
jajka2 szklanki
mleka(lub 1 szl
wody i 1
mleka)1 szklanka
wody1 płaska łyżeczka
soli ( może być mniej)szczypta
pieprzy czarnegoWykonanieWlewam
wode do dużego garnka ( ja mam 5 litowy) ok 3 litrów . Dodaje 1/2 łyżki
soli i kłade do gotowania .Do miski wsypuje przesianą
mąkę ,wbijam
jajka,wlewam 2 szklanki
mleka , przyprawiam i miksuje . Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaje ,szklankę
wody , w dalszym ciągu miksuję , Tu trzeba troche na wyczucie ,Ciasto musi być gęste ale nie twarde . Jeśli jest za twarde dodaję
wody po trochu i cały czas mieszam . Jak już ciasto jest odpowiednie ,
Woda w garnku kipi ,to łyżką nabieram , ( raczej odcinam po troch ciasta ciągnąć go po ściankach miski) i wrzucając do
wody (nawet zanurzając łyżkę z
ciastem w kipiącej wodzie)Powtarzam tę czynność aż całe
ćiasto znajdzie się w wodzie. Zamieszam i gotuję aż wypłyną .
tak wyglądają po wyjęciu z
wodySkladniki na sos1
filet z kurczaka1
papryka ( tu jest zielona)1 duza
cebula10 małych
pieczarek ( można więcej,lub mniej)
oliwa do smażeniasół
pieprz do smaku1/2 łyzeczki
bazylii ( może być inne
zioło nieraz
daje majeranek)WykonanieWarzywa myję i osuszam
Paprykę rozcinam i czyszcż z nasion .kroje ja na kawałki ,
pieczarki w plastry,
cebulę w wiórka , pokrojone wrzucam na rozgrzany tłuszcz ,smażę ok 3 minut cały czas mieszając.Wrzucam umytą i pokrojony w większe kawałki filet . Smażę jeszcze ok 2 minutPo tym czasie dolewam 1,1/2 szklanki
bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum.Czas na surówkęSkładniki1/2
kapusty pekińskiej1
marchew1 duże
jabłko1 łyżka
octu balsamicznegosól,
pieprz do smakuszczypta
cukruWykonanie
kapustę siekam w paski drobne. Umytą
marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Umyte i
orane jabłko ścieram ma dużych oczkach. dodaje
sól,
pieprz i
cukier dokladnie mieszam . Na koniec dodaje
octu balsamicznego i jeszcze raz mieszam