ßßß Cookit - przepis na DELIKATNY GYROS Z KURCZAKA

DELIKATNY GYROS Z KURCZAKA

nazwa

Wykonanie

Przepis wypatrzony w zeszłorocznym sierpniowym numerze Soli i Pieprzu. W oryginale jest indyk, ale zabrakło, to się posiłkowałam kurczakiem. Gyros jest w towarzystwie kapusty i papryki z jogurtowym sosem czosnkowym. Dobre połączenie. Ogólnie mi smakuje, szybko się robi, niby stosunkowo lekkie, a jednak syte. Dlatego zjadłam tylko połowę, po czym radośnie drugą porcję zapakowałam do pudełka i już się ucieszyłam, że już mam posiłek do pociągu na jutro, po czym uświadomiłam sobie, że w tym są 3 ząbki czosnku. Tak sobie myślę, że po zjedzeniu wezmę gumę do żucia i nie będę się odzywać to będzie ok, ALE podczas jedzenia mnie chyba wyrzucą z przedziału :P a że jadę sama, to nie będę zostawiać swoich rzeczy i pędzić do WARSu raczej. Co myślicie?
składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki oleju
Sok z cytryny wycisnąć do niewielkiej miski. Dodać tymianek, oregano, niewielką ilość soli, pieprz i oliwę. Obrać czosnek i wycisnąć do marynaty. Całość starannie wymieszać. Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso najpierw pokroić w plastry, następnie w paski, włożyć do marynaty i starannie wymieszać. Całość przykryć i marynować ok. 30 minut w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Mięso wyjąć z marynaty, ewentualnie wyłożyć na sitko i osączyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso ok 4 minuty, po czym odstawić je w ciepłe miejsce. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę, dodać ketchup (lub koncentrat pomidorowy) i całość wymieszać. Paski mięsa włożyć do sosu.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/07/Delikatny-gyros-z-kurczaka.html