Wykonanie
Chyba dużo osób zna te pudełeczka z
serem feta w zalewie olejowej, a szczególnie fani kuchni włoskiej (która jest jedną z moich ulubionych), ja średnio mam do nich przekonanie, ale czasem przy okazji jakiegoś włoskiego tygodnia je kupuję, choć tak sobie pomyślałam, że przygotowanie takich słoiczków w domu to nic trudnego. I o to właśnie przedstawiam Wam przepis.Składniki: (na 3 małe słoiczki)1 opak.
sera feta ( np. Arla z
ziołami prowansalskimi)
zioła prowansalskieoreganotymianeksuszone pomidory (w
oleju)papryczka pikantna
cebulkaliść laurowyczosnekoliwa z oliwekPrzygotowanie:
Ser kroimy w kosteczkę z
ziół robimy panierkę i obtaczamy nasze kosteczki. Do słoiczka wkładamy
liść laurowy, papryczkę,
czosnek , pokrojone w paski
pomidory i zalewamy
oliwą,
olejem rzepakowym, w
sumie dowolnym
płynnym tłuszczem ( ja wymieszałam
olej rzepakowy,
olej z
pomidorów i
oliwę z oliwek) dodajemy pikantną papryczkę i po kilka kuleczek
kolorowego pieprzu, zakręcamy szczelnie słoiczki chowany do lodówki na 1-2 dni do przegryzienia. Smacznego